Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 03 april 2014 Schaapskudde is weer klaar voor maaiwerk HHNK (Wieringerranddijk)

HHNK logoBron: HHNK - Sinds 31 maart 2014 graast de schaapskudde weer op de Wieringerranddijk. De kudde wordt ingezet voor het maaiwerk aan onze dijk. Dit maakt onderdeel uit van een vierjarig onderzoek naar ecologisch dijkbeheer.

Normaal zetten we in het voorjaar en najaar machines in om het gras en andere plantengroei op circa 1000 kilometer binnendijken te kortwieken. Maaimachines zijn zwaar en log, kunnen niet overal bij en alle bloemen worden in één keer weggemaaid. Door het inzetten van schapen testen we een efficiëntere en natuurvriendelijkere manier om dijken te beheren. Met de proef, die vorig jaar van start ging, zal blijken of deze natuur-vriendelijke manier van maaien de zware maaimachines op sommige dijken kan gaan vervangen. Het eerste jaar van de proef is positief verlopen, al kan pas na vier jaar worden beoordeeld of het juiste resultaat is bereikt.

Speciale dijkschapen

Herder Marijke Dirkson van Landschapsbeheer Rinnegom zet speciale Kempische heideschapen in op de dijken om het werk te verrichten. Deze schapen zijn namelijk vanaf jongs af aan gewend om in een kudde te werken en gestuurd te worden door een herdershond. "Gewone schapen zijn prima, maar dit ras wordt al generaties lang als werkschaap gebruikt. Het zit in hun bloed. Ook eten deze schapen planten als distels, brandnetels en zelfs berenklauwen, waardoor onkruidbestrijding haast niet meer nodig is."

Goed voor de natuur

Zware machines kunnen de dijk beschadigen. Schapen daarentegen stampen de grond aan, waardoor deze dichter en sterker wordt. We hopen dat de proef leidt tot een grotere variatie aan vegetatie. Door deze manier van beweiding dragen de schapen namelijk verschillende soorten zaden mee in hun vacht en verspreiden deze zoveel mogelijk. Zo blijven er bloemen staan, in tegenstelling tot machinaal maaien.

Tevens krijgen insecten, zoals vlinders en bijen die steeds lastiger voedsel kunnen vinden, meer kans om te overleven. Door een goede vegetatie houden de wortels van de planten het zand en klei op hun plaats, waardoor erosie van de dijk wordt voorkomen.

Maatschappelijk verantwoord beheer

Het is belangrijk deze dijken goed te onderhouden, zodat Noord-Hollanders droge voeten houden. Deze proef met ecologisch dijkbeheer sluit aan bij ons beleid om het onderhoud aan waterkeringen op maatschappelijk verantwoorde wijze uit te voeren.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl