Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 04 juli 2013 Duurzame projecten in ontwikkeling voor Waddenzeehavens

Het programma Building With Nature Waddenzeehavens focust haar activiteiten nu op 5 projectvoorstellen. De focus ligt daarbij op natuurontwikkeling en het duurzaam oplossen van de slibproblematiek voor Waddenzeehavens, zoals Den Helder, Harlingen en Delfzijl.

De beoogde projecten liggen verspreid langs de Waddenkust waarbij vooral de mate van slibproblematiek een belangrijk criterium is geweest. Bij Delfzijl wordt gedacht aan het verleggen van de havenspui. De overgang van zoet naar zout water is een belangrijke veroorzaker van de slibproblematiek. Daarnaast is het de bedoeling om in Delfzijl te experimenteren met pionierkwelders.

Bij Harlingen zijn er plannen met een slibmotor bij Roptazijl, waardoor er eveneens kwelders kunnen ontstaan. Bij Den Helder wordt gekeken naar het sturen van het sedimentatiepatroon. Daarbij wordt ondermeer gedacht aan de zoet-zout gedreven sedimentatie. Zet je bijvoorbeeld de sluizen alleen open bij eb, dan heb je minder sedimentatie en hoef je ook minder te baggeren.

Samenwerking

Tot slot wordt er nu gewerkt aan een voorstel dat voorziet in een zoet-zout-natuur langs het Balgzandkanaal (en Amstelmeer), dat mede is aangewezen als natuurcompensatiegebied voor de havenplannen in Den-Helder.

Deze plannen zijn gekomen vanuit het programma "Building with nature Waddenzeehavens." Dit is een samenwerkingsverband tussen Ecoshape (onafhankelijke kennisinstellingen, ingenieursbureaus en waterbouwbedrijven), De Coalitie Waddenzeehavens (Den Helder, Harlingen, Eemshaven en Delfzijl) en het Programma naar een Rijke Waddenzee.

Het is de bedoeling dat er dit najaar een Waddenfondsaanvraag ligt voor de realisatie van de projectvoorstellen. (Bron: Programma Naar Een Rijke Waddenzee).

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl