Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 13 mei 2013 Onderzoek naar energiebesparing opslag akkerbouwproducten

Wageningen UR start in maart 2013 een drie jaar durend onderzoek naar energiebesparing bij de opslag van akkerbouwproducten.

Uit een verkennende studie blijkt dat, afhankelijk van het gewas, tot 80% van het energiegebruik in de open teelten (akkerbouw en vollegrondsgroente) wordt gebruikt voor de bewaring van producten. Door dit aandeel omlaag te brengen kunnen ondernemers flink besparen.

Een gelijkmatige luchtverdeling in de bewaarcellen is een essentiële factor bij energiebesparing. Daarnaast zijn er nog allerlei factoren zoals de dimensionering en producteigenschappen die van invloed zijn op de bewaarcondities. In het onderzoek worden modelberekeningen gecombineerd met praktijkmetingen om maatregelen te ontwikkelen die zowel de energie-efficiency verbeteren als de productkwaliteit behouden.

Het onderzoek zal gebruik maken van de bevindingen uit eerder onderzoek van Wageningen UR naar de bewaring van bloembollen. Daarin is aangetoond dat er tot 80% energiebesparing mogelijk is door het aanpassen en optimaliseren van bewaarsystemen. De verwachting is dat ook in de open teelten (akkerbouw en vollegrondsgroenten) flinke besparingen mogelijk zijn.

Het onderzoek wordt gefinancierd door het Productschap Akkerbouw en Agentschap NL. Agentschap NL ondersteunt vanuit het Convenant Schone en Zuinige Agrosectoren de agrarische sectoren in de verduurzaming van de productie en het bevorderen van hun concurrentiepositie. Het Productschap Akkerbouw ondersteunt het gehele proces van onderzoekswens vanuit de praktijk tot en met verspreiding van de resultaten naar de akkerbouwsector. (Bron: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl