Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 26 maart 2013 Gemeentehuis Hollands Kroon De Ontmoeting in het donker

De gemeente Hollands Kroon deed zaterdag mee met Earth Hour. Om half negen zette wethouder Theo Meskers de lantaarnpalen rondom De Ontmoeting uit. Door een schakelaar in de knoppenkast om te zetten, was De Ontmoeting in duisternis gehuld. Rond 22.00 uur is het licht weer aangezet.

De aarde geeft ons alles. Zoals drinkwater, voedsel, mooie natuur, grondstoffen en zuurstof. Maar als we met de aarde blijven omgaan zoals we dat nu doen, kan ze ons in de toekomst niet meer geven wat we nodig hebben. Dit kàn anders. We moeten kiezen voor slimme en duurzame oplossingen. Want zonder aarde zijn we nergens. Het is aan ons om de aarde door te geven aan de generaties na ons!

Earth Hour is een wereldwijde actie van het Wereld Natuur Fonds. Meer informatie over de actie vindt u op http://www.wnf.nl/nl/earth_hour

Wat doet Hollands Kroon?

Wethouder Theo Meskers heeft op zaterdagavond 23 maart 2013 om 20.30 uur alle lantaarnpalen rondom De Ontmoeting in Anna Paulowna uitgeschakeld. Ook denken we na over hoe we duurzaam slim kunnen inzetten op energiebesparing. Zo tekende Hollands Kroon eind 2012 een leveringsovereenkomst voor drie jaar voor duurzame, in Nederland geproduceerde, elektriciteit uit hernieuwbare bronnen voor alle gemeentelijke gebouwen. Een stap op weg naar onafhankelijkheid van fossiele energie.

De Ontmoeting heeft Energielabel A+

U bent wellicht bekend met de term energielabel. Het label geeft informatie over de mate van energiezuinigheid van een woning/pand en wordt aangegeven met de classificaties A++ tot en met G en de kleuren donkergroen tot en met rood.

Energielabel A++ staat voor de zuinigste categorie en label G voor de minst zuinige. En hoe zuiniger, hoe minder CO2-uitstoot. Op aanvraag van de gemeente heeft een gecertificeerd adviseur de energiezuinigheid van De Ontmoeting bepaald aan de hand van de isolaties en de installaties. Daar kwam de kwalificatie A-plus uit naar voren (de op één na hoogst haalbare score). Dat komt onder meer door de goede isolatie van het gebouw, door de verlichting die automatisch uitgaat en de warmte-koude opslag. “Dat De Ontmoeting een duurzaam gebouw is was bij ons wel bekend, maar sinds er door het Energiebesparingscentrum onderzoek is gedaan naar het energieverbruik staat het nu met het energielabel A-plus ook zwart op wit,” zegt wethouder Meskers.

Energielabel op zichtbare plaats

Bij het ontwerp is nadrukkelijk gekozen voor een energiezuinig gebouw. Zo is het gebouw voorzien van veel glas en is het uitgevoerd met een verwarming- en koelingsysteem op basis van warmte- en koudeopslag in de bodem. Het gasverbruik van de accommodatie is daarmee slechts 1m2/m2. Deze voortvarende aanpak vertaalt zich nu dus in een Energielabel A. Het afgegeven certificaat is 10 jaar geldig en vermeldt een energieklasse van 0.58 en komt hiermee in de zeer energiezuinige A+ klasse. Het energielabel van De Ontmoeting hangt sinds kort nabij de entree.

Met het aanbrengen van het energielabel voldoet de gemeente aan de wettelijke verplichting om in overheidsgebouwen, met een publieksfunctie die groter is dan 1.000 m2, het energielabel permanent op een voor het publiek zichtbare plaats aan te brengen.

Heeft u nog andere energiezuinige ideeën? Laat het ons vooral weten! (Bron: Gemeente Hollands Kroon)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl