Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 18 februari 2013 Flowcytometer workshop bij NIOZ op Texel

Vorige week werd op het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel een internationale workshop gehouden om verschillende methoden te vergelijken om kleine organismen te tellen in (ballast)water. Scheepseigenaren, reders en de inspectie zijn op zoek naar een methode die snel, betrouwbaar en goedkoop is.

Vier dagen lang bogen ruim 25 deelnemers uit acht landen zich over de resultaten van verschillende meetmethoden. Veel deelnemers hadden hun eigen flowcytometer meegenomen, zodat zij de meetmethoden met elkaar konden vergelijken. Een flowcytometer is een apparaat dat meet hoeveel microscopische organismen er in watermonsters zitten.

De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) gaat binnenkort scheepseigenaren wereldwijd verplichten om hun ballastwater te zuiveren, voordat dat geloosd wordt. Ballastwater wordt door schepen gebruikt om stabieler in het water te liggen. Op het moment dat een schip geladen wordt met vracht, is het ballastwater niet meer nodig en wordt het geloosd. In het verleden zijn er op die manier heel wat organismen van het ene gebied naar het andere gebied getransporteerd, soms met rampzalige gevolgen. Zo kon de Amerikaanse Ribkwal zich ongebreideld verspreiden in de Zwarte Zee. Hij heeft daar massaal vislarven opgegeten met grote gevolgen voor de visserij.

Om dit in de toekomst te voorkomen, moeten schepen binnenkort hun ballastwater zuiveren, zodat er nauwelijks meer organismen in leven. Daarom is men op zoek naar methoden om te controleren of het ballastwater inderdaad voldoende gezuiverd is. Een complexe zaak, want het gaat om hele kleine organismen van 0,002 tot 0,050 mm.

Tijdens de workshop waren 9 flowcytometers en enkele microscopen opgesteld, waaronder een holografische microscoop. Als eerste werd er water met kleine kunststof bolletjes getest, vervolgens verschillende monsters water met algen uit de NIOZ kweekcultures en tot slot water uit de Waddenzee.

De kleine kunststof bolletjes waren het eenvoudigst te meten: dit waren kleine bolletjes met allemaal dezelfde vorm en afmeting.

Geen enkele flowcytometer had hier moeite mee. Onder de microscopen waren de kleinste bolletjes van 0,002 mm echter slechter te tellen, omdat ze moeilijk zichtbaar waren. Sommige flowcytometers raakten verstopt door de bolletjes van 0,050 mm.

Met de microscopen waren deze grotere bolletjes dan weer veel beter te tellen.

Hoe groter de algen werden en hoe diverser hun vorm, hoe lastiger het werd om ze betrouwbaar te tellen met de flowcytometers. Het moeilijkst was het water uit de Waddenzee, waarin veel verschillende soorten in diverse maten door elkaar voorkwamen.

Met de microscopen waren de grotere algen juist gemakkelijker te tellen.

Een belangrijke conclusie van deze workshop was dat er geen goede en slechte flowcytometers zijn. De resultaten van de verschillende apparaten zijn vergelijkbaar. Als je ballastwater echt goed wilt onderzoeken, zou je zowel een flowcytometer als een microscoop naast elkaar moeten gebruiken. Een flowcytometer is snel maar heeft moeite om de grotere algen te tellen, met een microscoop kan dit veel beter, maar dit is een langzame methode.

Eén methode die snel, goedkoop én betrouwbaar is, is dus helaas nog niet gevonden.

De volgende uitdaging is om ook nog te kunnen beoordelen of de organismen levend of dood zijn. Dit kan zichtbaar gemaakt worden door een bepaalde kleurstof toe te voegen. Er wordt nog onderzoek gedaan of het mogelijk is met verschillende kleurstoffen de dode en levende organismen verschillend te kleuren.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl