Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 02 november 2012 Zijpe wil voortrekkersrol duurzaamheid meenemen naar nieuwe gemeente

Zelfs nu de crisis aanhoudt geen stapje terug in duurzaamheid. Dat is de mening van de gemeente Zijpe. "Zijpe heeft de afgelopen twee jaar met een besluit als de duurzaamheidslening voorop gelopen in stimulatiemaatregelen ten behoeve van de duurzaamheid", verklaart portefeuillehouder Ben Blonk. "Wij zien dat deze maatregelen leiden tot veel enthousiaste reacties.

Bij de politiek, maar vooral ook bij de burger. Alleen al in 't Zand hebben tientallen inwoners zonnepanelen op het dak laten plaatsen en/of isolatiemaatregelen genomen in de vloer, dak en spouwmuur. Juist in deze moeilijke tijden moet je niet gaan hakken in regelingen die op de korte termijn weliswaar geld kosten maar op de langere termijn voor alle partijen winst oplevert."

Al erkent Blonk wel dat het succes niet alleen van de gemeente of de burger afhangt. "Je hebt betrouwbare private partijen nodig die de boodschap direct aan de man brengt en de kennis en ervaring hebben om de investeringen vakkundig uit te laten voeren. In de gemeente Zijpe is de Stichting Isolatie Advies Nederland (SIAN, red.) zo'n partij gebleken. Door persoonlijke bezoeken aan huis van vertegenwoordigers van SIAN raakten de mensen overtuigd. En we zijn nu pas een maand verder nadat in een deel 't Zand de duurzaamheidsmaatregelen zijn uitgevoerd, maar ik hoor nu al links en rechts dat de kostenreductie de verwachtingen van de bewoners ver overtreft. Niet alleen in 't Zand maar ook in mijn woonplaats Petten waar op kleinere schaal SIAN ook al actief is. De bewoners zien hun energiekosten met tweederde of meer dalen en in sommige gevallen loopt de energiemeter zelfs terug!"

Voorzitter

Niet alleen energie, maar milieuvraagstukken in het algemeen hebben de warme belangstelling van de wethouder Dat geldt uiteraard beroepsmatig, waar Blonk milieuzaken in zijn portefeuille heeft en daarnaast ook al vijf jaar voorzitter is van de intergemeentelijke milieudienst in de Noordkop, maar ook privé. "Ook ik ben momenteel aan het kijken hoe ik mijn huis nog energievriendelijker kan maken. Mijn woning is al A+, dus erg goed geïsoleerd, maar ik heb nog geen zonnepanelen. De mogelijkheid daartoe ben ik aan het onderzoeken. Verder letten wij thuis erg op het energiegebruik. Is het bijvoorbeeld wel nodig drie keer per dag de waterkoker aan te zetten? Nee natuurlijk, je kunt het warme water ook in een thermoskan doen. Veel mensen weten niet dat puur door aanpassing van hun gedrag ze al enkele honderden euro's per jaar aan energiekosten kunnen besparen."

De wethouder heeft zich tijdens de coalitieonderhandelingen voorafgaande aan de vorming van het huidige college persoonlijk hard gemaakt voor de duurzaamheidslening. Dat betekende in de praktijk dat er 1,5 miljoen euro beschikbaar kwam. Burgers uit de Zijpe kunnen tot 1 januari 2012 2013 tot maximaal 15.000 euro lenenom de duurzaamheidsmaatregelen aan hun woning uit te laten voeren. "En dat tegen slechts 2,2 procent rente, waardoor ze maandelijks maar enkele tientjes aan aflossing kwijt zijn", aldus Blonk. "Van SIAN heb ik begrepen dat het ook de duurzaamheidslening is geweest die veel mensen over de streep heeft getrokken."

Klimaatvisie

Toch is de duurzaamheidslening maar één van de maatregelen geweest die Zijpe heeft genomen om de burger meer energiebewust te maken. "Wij hebben in onze klimaatvisie neergezet dat we in 2020 willen dat 42 procent van ons energiegebruik uit duurzame bronnen wordt opgewekt en dat we daardoor de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) met bijna veertig procent willen verminderen ten opzichte van het jaar 2008", verklaart Blonk. "Met andere woorden: Dan mag er wel een en ander gebeuren. Zo hebben wij mensen zonder werk verzocht de Step2Save Energieboxen bij de mensen thuis te brengen en daarbij het bijbehorende verhaal over bewustwording van je energiegebruik te vertellen. In deze box zitten namelijk attributen als spaarlampen, standbykillers en waterbespaarders. Bijkomend voordeel van dit project is dat je een sociaal vraagstuk, mensen die door de crisis thuis zijn komen te zitten, voor een periode oplost met een innovatief project."

Toekomst

Blonk is niet bang dat de kosten van enerzijds het steeds belangrijker sociale vraagstuk als gevolg van de crisis en anderzijds het feit dat het Rijk steeds meer verantwoordelijkheden op het bordje van de gemeente legt zonder daar volledige financiële compensatie voor te geven, ten koste gaat van de vernieuwingen op energiegebied. "Zo'n duurzaamheidslening is voor de gemeente een eenmalige uitgave (de rente ad € 300.000,=) maar wij willen uiteraard ons steentje bijdragen aan een samenleving waarin meer gebruikt wordt gemaakt van schone energie. En: Zijpe wil graag zijn voortrekkersrol in de regio meenemen naar de fusiegemeente." (Bron: Gemeente Zijpe)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl