Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 25 september 2012 Provincie Noord-Holland laat Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in stand

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen de Ecologische Hoofdstructuur afmaken. Dat staat in het plan voor het nieuwe groenbeleid van de provincie.

Ondanks de Rijksbezuinigingen op natuur blijft de provincie investeren in natuur- en recreatiegebieden en stelt zij hiervoor per jaar ongeveer € 16 miljoen extra beschikbaar. Om het beheer betaalbaar te houden, wordt het beleid wel op onderdelen versoberd. Ook start de provincie een aantal pilots om private financiering van natuur aan te boren en om het natuurbeheer goedkoper uit te voeren. Naar verwachting wordt de definitieve nieuwe groenagenda in december 2012 vastgesteld door Provinciale Staten.

De nieuwe groenagenda is een gevolg van de Rijksbezuinigingen en decentralisatie van groentaken. Gedeputeerde Bond: "De provincie hecht veel waarde aan groen op de kaart in Noord-Holland, mede omdat het bijdraagt aan een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat. Daarom maken we 16 miljoen aan extra geld vrij. Daarmee kunnen we de ergste pijn van de Rijksbezuinigingen verzachten. We kunnen alleen niet volledig in het gat van het Rijk springen. Meer taken en minder geld betekent dat we scherpe keuzes moeten maken en ons geld effectiever moeten inzetten. Dat is onvermijdelijk. Daarom doen we ook een nadrukkelijke oproep aan andere overheden, inwoners en private investeerders om ook hun verantwoordelijkheid te nemen. Samen met hen willen we de komende jaren blijven werken aan aantrekkelijke natuur- en recreatiegebieden, die goed toegankelijk zijn voor mens én dier."

EHS blijft overeind

Gedeputeerde Staten willen niet tornen aan de omvang van de Ecologische Hoofdstructuur, een netwerk van aangesloten natuurgebieden. Om boeren in EHS-gebieden tegemoet te komen, wordt de koopplicht binnen de EHS weer ingevoerd. Daardoor hebben boeren die gronden binnen de EHS willen verkopen, de zekerheid dat de provincie deze gronden verwerft tegen een marktconforme prijs.

De provincie zal, in tegenstelling tot het voorstel van Staatssecretaris Bleker, de natuurbeherende organisaties niet verplichten om ter financiering van de EHS bestaande natuurgebieden te verkopen. Gedeputeerde Bond: "De verkoop van bestaande natuurgebieden vinden wij kapitaalvernietiging."

De bescherming van bufferzones en Nationale Landschappen worden samengevoegd tot één beschermingsregime: het Metropolitane Landschap. De regelgeving wordt daarmee niet minder streng, maar wel eenvoudiger en duidelijker.

Scherpe keuzes

De provincie continueert de bijdrage aan de Nationale Parken en de Recreatieschappen, onder voorwaarde dat de gemeenten ook meebetalen. Enkele projecten om nieuwe recreatiegebieden aan te leggen worden versoberd, zoals de Tuinen van West bij Amsterdam en de Boseilanden in de Haarlemmermeer. Ook van de natuurbeheerders zal een grotere bijdrage worden verwacht. Gedeputeerde Staten willen de beheersubsidie voor weidevogels effectiever inzetten, door in de toekomst alleen nog maar subsidies te geven voor weidevogelbescherming in gebieden waar echt levensvatbare, forse populaties zitten. Gedeputeerde Bond: "Ondanks jarenlange investeringen van de overheid daalt de weidevogelpopulatie nog steeds. De weidevogel blijft een icoon van het Noord-Hollandse landschap, maar ik wil alleen nog investeren in gebieden waar écht resultaat wordt geboekt."

Pilots

De provincie start daarnaast een aantal pilots om private financiering van natuur aan te boren en om het natuurbeheer goedkoper uit te voeren. Zo gaat de provincie bijvoorbeeld experimenteren met 'beheerarme natuur'. In die gebieden kan de natuur straks zelf zijn gang gaan. De provincie zal onderzoeken wat de effecten daarvan op de natuur zijn en hoe de omwonenden dit waarderen. Ook wil de provincie de mogelijkheden verkennen op het gebied van nieuwe landgoederen door private partijen.

Proces

Tot 15 oktober 2012 hebben alle belangenorganisaties die in het voortraject bij de agenda betrokken zijn geweest, de gelegenheid om hun reactie te geven. Daarna zal de agenda worden besproken in de Statencommissie Ruimte & Milieu. Naar verwachting stellen Provinciale Staten de definitieve agenda vast op 17 december 2012. Op basis van de definitieve agenda, stelt de provincie jaarlijks een Provinciaal Groenprogramma (PG) op, waarin staat aangegeven welke groene projecten op provinciale steun kunnen rekenen. Het eerste PG verschijnt begin 2013.

De volledige agenda is vanaf 21 september 2012 te downloaden van de website (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl