Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 29 mei 2012 Opening wateropvang glastuinbouw Heerhugowaard op donderdag 31 mei 2012

Wethouder Simon Binnendijk en hoogheemraad Rob Veenman openen donderdag 31 mei waterberging A voor de glastuinbouw Alton II in Heerhugowaard. De gebroeders Schotten, die voormalig eigenaar zijn van de grond waarop de waterberging is aangelegd, hebben eveneens een aandeel in de opening. Zij onthullen de nieuwe naam van de waterberging.

De opening van deze buffer voor water is een belangrijke mijlpaal waardoor we bij hevige neerslag het water in de polder Heerhugowaard kunnen opvangen en hier ook in de toekomst droge voeten houden. Ook wordt in deze waterberging van 3,2 hectare het overtollige regenwater opgevangen uit het naastgelegen kassengebied.

Het uiteindelijke ontwerp van de waterberging is bepaald in overleg met alle betrokkenen. Zo zijn in de waterberging ook een steiger en een wandelpad aangelegd waardoor de buurtbewoners een ommetje in het gebied kunnen maken. De provincie Noord-Holland heeft hieraan financieel bijgedragen. De gemeente Heerhugowaard heeft een bijdrage geleverd in de vorm van het waterplan Heerhugowaard.

Het werk is uitgevoerd door aannemer-combinatie Grondbalans/Veldman/Spaansen. In totaal is ongeveer 60.000 kubieke meter grond afgevoerd via de Noordscharwoudepolderweg. Hiervoor zijn ongeveer 3.500 à 3.700 rijbewegingen nodig geweest.

Waarom waterberging?

Droge zomers, hevige regenbuien, zeespiegelstijging: ons klimaat verandert. In toenemende mate krijgen we te maken met extreme regenbuien. Daar komt bij dat in Noord-Holland steeds meer oppervlak is bebouwd. Op de plaatsen waar regenwater rustig door de bodem kon worden opgenomen, stroomt het nu in één keer in de sloot. Het gevolg is dat sloten en gemalen het water niet snel genoeg kunnen verwerken, met wateroverlast en waterschade tot gevolg. Daarom neemt het hoogheemraadschap de komende jaren allerlei maatregelen tegen wateroverlast en watertekort.

Uitnodiging

U bent van harte uitgenodigd om de openingshandeling van waterberging Alton II bij te wonen. Om 15.00 uur is de ontvangst op locatie (schuur familie Schotten, Hasselaarsweg 24 te Heerhugowaard). Vanaf 15.30 uur worden enkele toespraken gehouden en wordt de officiële openingshandeling verricht. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl