Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 13 oktober 2011 Texel krijgt vanaf eind oktober slimme energiemeters

Texel wordt vanaf 31 oktober 2011 de eerste gemeente die geheel wordt voorzien van slimme energiemeters. De ruim 8.300 particulieren en bedrijven op het Waddeneiland krijgen de komende periode de nieuwe generatie energiemeter aangeboden. De gemeente Texel is blij dat haar eiland als eerste gemeente in Nederland wordt voorzien van slimme meters. "Met deze slimme meter krijgen Texelaars beter inzicht in hun energieverbruik, en daarmee dus ook meer regie over hun energiekosten. Dit helpt mensen te besparen op hun energieverbruik en brengt onze energieambitie als eiland dichterbij", aldus Eric Hercules, wethouder duurzaamheid op Texel. Netbeheerder Liander is verantwoordelijk voor de installatie van de meters.

Alle eilandbewoners op Texel, waaronder particulieren en bedrijven (behalve grootverbruikers), ontvangen de komende maanden een brief met informatie over de installatie van hun slimme meter.

De slimme meter

De slimme meter is een nieuwe generatie energiemeter die de meterstanden automatisch door kan geven. Dat betekent dat men niet meer thuis hoeft te blijven voor een meteropnemer of zelf de meterstanden door hoeft te geven.

De slimme meter geeft vaker inzicht in het energieverbruik. In plaats van eenmaal per jaar, stuurt de energieleverancier zes keer per jaar een overzicht toe van het energieverbruik. Vanaf 2012 kunnen inwoners van Texel de slimme meter bijvoorbeeld ook koppelen aan een pc. Zo kan men makkelijker, begrijpelijker en op elk gewenst moment inzicht krijgen in het energieverbruik.

Doordat de slimme meter zes keer per jaar automatisch en op tijd de meterstanden uitleest, horen eventuele (her)berekeningen van meterstanden tot het verleden.

Texel energieneutraal in 2020

Texel wil in 2020 zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie en water. Om dit te realiseren werkt het eiland enerzijds aan energiebesparing en anderzijds aan het opwekken van duurzame energie. Het gaat dan om projecten zoals een subsidieregeling energiezuinig wonen (momenteel van kracht), elektrisch vervoer, plaatsing van zonnepanelen en de toepassing van biomassa (verbranding en vergisting). Om energieneutraal te worden is samenwerking met bewoners, bedrijven en instellingen van Texel voor de gemeente Texel essentieel.

Bewustwording over het eigen energieverbruik legt de weg open naar een zuiniger verbruik. Liander helpt de gemeente Texel hierbij met advies over besparing en monitoring van energieverbruik.

Meer informatie

Inwoners die van de gemeente een brief hebben ontvangen over plaatsing van de slimme meter, kunnen voor vragen contact opnemen met de gemeente Texel via 14 0222.

De slimme meter in de toekomst

Liander ziet de slimme meter als één van de bouwstenen voor een toekomstige betrouwbare, betaalbare en schone energievoorziening. Steeds meer energie wordt lokaal opgewekt: in bedrijven (met bijvoorbeeld warmtekracht installaties), op gebouwen (bijvoorbeeld door zonnepanelen), op boerenbedrijven (bijvoorbeeld in de vorm van biogas) of door middel van windmolens. Er is steeds meer sprake van tweerichtingsverkeer van gas en stroom. Energie zal op veel verschillende plekken en op uiteenlopende momenten door de energienetten heen en weer stromen. Slimme meters, maar ook slimme netwerken en slimme apparaten en gebouwen zijn nodig om klanten in de toekomst te helpen inzicht te krijgen in hun energieverbruik en energie te besparen. (Bron: Stichting Duurzaam Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl