Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 05 mei 2011 Geluid belangrijkste locatiecriteria windenergie in Anna Paulowna

De gemeente Anna Paulowna organiseerde 21 en 27 april 2011 twee interactieve avonden over windenergie in de Polder. Op twee avonden praatten inwoners daarbij over criteria die belangrijk zijn bij de vormgeving van windbeleid in de gemeente.

Provinciaal coalitieakkoord

Aanvankelijk was de avond opgezet om voor de gemeenteraad antwoord te krijgen van inwoners op de vraag: "Waar moet de gemeenteraad rekening mee houden in hun keuze voor een locatie voor een windturbinepark met maximaal vijf turbines in Anna Paulowna?" Wethouder Fijko van der Laan vertelde in zijn inleiding van beide bijeenkomsten echter dat met het nieuwe coalitieakkoord voor de Provincie Noord Holland de kans op de komst van zo'n windturbinepark in onze gemeente klein is geworden.

Toch benadrukte hij dat de discussies zeker waardevolle informatie oplevert voor het gemeentelijk windbeleid. De provincie noemt opschaling van turbines namelijk nog steeds als mogelijkheid. Daarom nodigde hij de zaal uit om samen te komen tot bouwstenen waarop het polderse college haar advies over het vervolg van duurzame energie in de gemeente naar de gemeenteraad kan bouwen.

Knikkers scoorden criteria

Chris Westra, specialist op het gebied van duurzame energie, leidde beide discussieavonden. HVC zette uiteen wat het feitelijk energieverbruik en de energieproductie in onze gemeente is. Daarna was het woord aan de inwoners van Anna Paulowna . Voor en tegenstanders van windenergie in Anna Paulowna lieten van zich horen. Samen kwamen ze tot criteria die de raad moet laten meewegen in hun afwegingen over windenergie in Anna Paulowna. Aan het einde van de discussie gaven ze aan hoe zwaar elk criteria zou moeten wegen. Daarvoor kreeg elke aanwezige een aantal knikkers die ze mochten verdelen over buizen voor elk criterium.

Geluidsoverlast scoort hoog op beide avonden

De buis voor het criterium "geluidsoverlast" zat aan het einde van allebei de avonden overduidelijk het volst. Op de avond in Anna Paulowna scoorde de hoogte van een turbine, en daarmee de mate waarin die in het landschap past, als tweede belangrijkste criterium. Slagschaduw, waardedaling van woningen in de omgeving van een turbine en afbreuk aan de cultuurhistorie van het landschap volgden in Anna Paulowna op respectievelijk de derde, vierde en vijfde plaats. In Wieringerwaard scoorden na geluidsoverlast slagschaduw, sanering van oude molens, landschapvervuiling en participatie/financieel voordeel ongeveer gelijk. De daling van woningwaarde scoorden inwoners in Wieringerwaard minder. De inwoners van Wieringerwaard gaf de raad wel mee dat bij de overweging voor een laatste windturbinepark gedacht moest worden aan een lijnopstelling in een gebied dat weinig overlast geeft. Tegelijkertijd zouden dan kleinere, oude windturbines die tot overlast leiden kunnen verdwijnen.

Hoe nu verder?

De gemeenteraad behandelt het dossier, inclusief de uitkomsten van de windavonden op 21 en 27 april, waarschijnlijk eind mei. Wethouders Fijko van der Laan gaf in Wieringerwaard ook aan dat voor de toekomstige fusiegemeente Hollands Kroon wordt nagedacht over het thema windenergie. De gezamenlijke gemeenten werken aan een klimaatvisie die kaders moet gaan aangeven voor duurzame energie in Hollands Kroon. De resultaten van de bijeenkomsten in Anna Paulowna zullen ook daarvoor nuttige input leveren.

Bent u benieuwd naar de presentaties die HVC en Chris Westra op beide avonden gaven? Download ze dan hieronder.

Te downloaden via www.annapaulowna.nl

(Bron: Gemeente Anna Paulowna)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl