Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 12 januari 2011 Controle op lozing meststoffen in sloot in Noord-Holland

Op het erf van veeteeltbedrijven blijven onbedoeld altijd resten achter van mest en veevoer. Deze stoffen mogen na een regenbui niet in de sloot komen. Nu de koeien op stal staan gaan handhavers van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier controleren of veehouders de juiste maatregelen treffen om deze verontreiniging van oppervlaktewater tegen te gaan.

Er zijn meer dan 1.600 veeteeltbedrijven tussen het Noordzeekanaal en De Cocksdorp op Texel. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat dit jaar een derde controleren. De opslag van mest en veevoer is een groot aandachtspunt. Stoffen die vanuit mest en veevoer in het slootwater terechtkomen kunnen een forse groei van algen en waterplanten tot gevolg hebben. Dit gaat ten koste van vissen en planten in de sloot n is slecht voor de doorstroming.

Controles in 2010

Vorig jaar zijn een kleine vierhonderd controles uitgevoerd in de gemeenten Beemster, Landsmeer, Koggenland, Schagen en Amsterdam. 47 Bedrijven voldeden niet aan het Lozingsbesluit open teelt en veehouderij (Lotv). Meest voorkomend was de lozing vanaf het erf van vervuild regenwater in de sloot (26 gevallen).

De meeste bedrijven bleken bij hercontrole verbeteringen te hebben aangebracht en voldeden vervolgens aan de wettelijke voorschriften van de Lotv.

Waarop wordt gecontroleerd?

Lozingen afkomstig van het erf in oppervlaktewater. Het gaat om voerresten en mest die met regenwater in de sloot terecht komen. Daarnaast wordt ook gecontroleerd of melkspoelwater, huishoudelijk afvalwater van het bedrijf en lozingen bij nevenactiviteiten (bijvoorbeeld van een kleine camping) correct plaatsvinden.

Controleurs geven tips

Onze handhavers controleren niet alleen, tijdens de bedrijfsbezoeken geven ze ook handige tips. Bijvoorbeeld hoe de veevoederopslag op de juiste manier kan worden afgedekt. En hoe het erf het beste schoon gehouden kan worden. Met deze maatregelen kan voorkomen worden dat vervuild hemelwater vanaf het erf in het oppervlaktewater terecht komt. Door nog zorgvuldiger te werken is vaak al direct wat aan de waterkwaliteit te doen. Het Lotv gaat er vanuit dat de veehouders met relatief eenvoudige preventieve maatregelen kunnen voorkomen dat er een lozing van verontreinigd afvalwater op het oppervlaktewater plaatsvindt. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl