Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 19 mei 2010 Evaluatie ecologische verbindingszones (EVZ) Noord-Holland

Als onderdeel van de herijking EHS evalueert de provincie Noord-Holland ook de ecologische verbindingszones. De gebiedscommissie heeft begin maart 2010 de uitkomsten van het onderzoek ontvangen met het verzoek hierover een advies uit te brengen aan GS.

De ecologische verbindingszones moeten natuurgebieden met elkaar gaan verbinden. Hierdoor kunnen dieren en planten zich van het ene natuurgebied naar het andere natuurgebied verspreiden. Dit is erg belangrijk voor het levensvatbaar houden van populaties van dieren. De ecologische verbindingszones maken dan ook een integraal onderdeel uit van de natuur in Noord-Holland.

Onderzoek

In de afgelopen maanden is een evaluatie van de ecologische verbindingszones uitgevoerd. Aanleiding was de herijking van de EHS (wijzigingen in de begrenzing van de EHS hebben ook consequenties voor nut en noodzaak van de verbindingszones) en de noodzaak tot prioritering gezien de beperkte budgetten.

De evaluatie omvatte een inventarisatie van de stand van zaken, een studie naar de effectiviteit van verbindingszones en een categorisering naar de bijdrage die zones leveren aan het behalen van de ecologische doelstelling van de provincie. Op basis van de resultaten van het onderzoek is een advies geformuleerd over te behouden EHS hectares als stapstenen langs verbindingszones (hiervoor was een quotum van 200 ha gereserveerd in de herijking EHS) en een voorstel voor het vervolgproces.

Prioritering

Ten behoeve van de prioritering in de aanpak van verbindingszones zijn 5 functies van verbindingszones onderscheiden:

Het voorstel is om de beschikbare financiering vooral in te zetten op categorie 1 en 3. Voor 8 ecologische verbindingszones in Noord-Holland, waaronder de Groene AS, zal de provincie een plan van aanpak maken.

Consequenties voor Zuidwest/Rijnland

De Groene AS valt in categorie 1 en zal dus prioriteit krijgen in deze ILG periode, hoewel het de vraag is of de beschikbare budgetten toereikend zijn.

De verbindingen in Zuidwest/Rijnland vallen bijna allemaal in de categorieën 4 en 5. In het Nationaal Park Zuid Kennemerland liggen 3 verbindingen uit categorie 2. Een daarvan is het Recroduct Zandvoortselaan waarvoor de provincie al cofinanciering heeft toegezegd. In totaal blijft in deze regio ongeveer 30 ha EHS begrensd als stapstenen voor de ecologische verbindingszones. Ze liggen in de Groene AS en langs de Slaperdijk tussen Haarlem en Velserbroek.

Advies gebiedscommissie

Het belangrijkste commentaar van de gebiedscommissie betreft:

Op www.noord-holland.nl kunt u het gehele advies aan GS lezen. Het advies is door een delegatie van de gebiedscommissie in een gesprek met gedeputeerde Heller toegelicht.

Vervolg

Het eindrapport over de evaluatie van de EVZ is eind april in GS besproken. Daarna zal het rapport begin juni, gelijktijdig met de resultaten van de natuurbeheerplannen, aan Provinciale Staten ter kennisname worden voorgelegd. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl