Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 26 augustus 2009 Regio Kop van Noord-Holland en Provincie: Nieuwe hogefluxreactor Pallas moet in Petten komen

Werkgelegenheid, mogelijkheden voor onderzoek en kennisbehoud zijn belangrijke redenen om de onderzoeksreactor van exploitant Nuclear Research & Consultancy Group (NRG) in Noord-Holland te houden.

Dit is de gezamenlijke inzet van de provincie Noord-Holland, de gemeente Zijpe en vijf omliggende gemeenten, Kamer van Koophandel, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en Holland Health om verhuizing van de reactor te voorkomen.

De huidige onderzoeksreactor in Petten wordt na 2015 vervangen door een nieuwe onderzoeksreactor, genaamd Pallas. Deze nieuwe reactor is allereerst nodig voor de productie van isotopen, die verder verwerkt worden voor onderzoek, diagnostiek en behandeling van onder andere kanker. Daarnaast zal Pallas gebruikt worden voor onderzoek naar de verduurzaming van kernenergie.

Eerste stappen

De provincie Noord-Holland wil graag medewerking verlenen aan de eerste fase van de onderzoeksreactor Pallas (ontwerp en vergunningsaanvraag). Op welke manier dat precies gebeurt, moet nog besloten worden.

Pallas in Petten

Aanleiding voor de gezamenlijke inzet is een dreigende verplaatsing van de reactor buiten de provincie. Naast de huidige locatie in Petten, is de locatie Borssele in Zeeland ook een optie. De gezamenlijke inzet onderstreept het belang dat de reactor in Petten blijft. Daarvoor is een groot draagvlak onder gemeenten, instellingen, bedrijven en bij de bevolking.

Werkgelegenheid

De huidige reactor in Petten zorgt voor veel werkgelegenheid, in totaal 2200 arbeidsplaatsen. Hiervan zijn 1000 hoogwaardige arbeidsplaatsen direct verbonden met de onderzoeksreactor. Daarnaast zorgt de reactor ook voor circa 1200 indirecte arbeidsplaatsen bij leveranciers en dienstverleners in de regio. Hiermee is de reactor een belangrijke economische pijler in Noord-Holland Noord.

Isotopen en onderzoek

NRG (Nuclear Research & Consultancy Group - de exploitant van de reactor) in Petten verzorgt 30% van de wereldwijde productie van medische isotopen. Deze isotopen worden ingezet voor onderzoek, diagnostiek en behandeling tegen onder andere kanker en hartaandoeningen. Ook wordt de reactor gebruikt voor nucleair onderzoek voor het EURATOM-programma van de Europese Commissie. Daarnaast is de samenwerking tussen de onderzoeksreactor en de afdeling nucleaire geneeskunde in het Medisch Centrum Alkmaar van groot belang voor het kenniscluster op het gebied van nucleaire geneeskunde. Bij verhuizing van de reactor dreigen specialistische opleidingen, de internationale school in Bergen, kennisinstituten en internationale congressen op het gebied van nucleair onderzoek uit de provincie te verdwijnen. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl