Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 09 juli 2009 Vleermuizen op Texel toegenomen

2009 is een goed jaar voor laatvliegers op Texel. Eind juni zijn de vleermuizen in de bekende kolonies op Texel geteld door vrijwilligers van de vleermuizenwerkgroep. In bijna alle kolonies zijn de aantallen toegenomen. Totaal waren er 212 laatvliegers geteld, in vergelijking met 166 in 2008. Een toename van meer dan 30%. Dit is veruit het hoogste aantal in de zeven jaar dat er nu vleermuizen geteld worden.

Laatvliegers heten zo omdat zij vrij laat op de avond uitvliegen. Het zijn relatief grote en trage vleermuizen, wat het makkelijk maakt hen goed te bekijken.

Vleermuizen moeten bij de kolonie geteld worden, anders zwermen ze teveel uit elkaar. Laatvliegers zitten voornamelijk in gebouwen, vooral onder daken en in spouwmuren. s Avonds verlaten ze een voor een hun slaapplaats om de hele nacht achter insecten aan te vliegen. Ze kunnen af en toe teruggaan om hun jong te zogen tijdens de nacht. Pas tegen zonsopgang gaan de vrouwtjes in de buurt van de kolonie voedselverzamelen om in een keer achter elkaar naar binnen te vliegen.

De kolonies bestaan uitsluitend uit moeders met hun jong. Omdat de jongen nog niet vliegen, worden alleen de moeders geteld. In de maand juli vliegen de jongen ook mee. Dan kan het een spektakel zijn tijdens het in- en uitvliegen.

Er zijn waarschijnlijk meer kolonies van de laatvlieger aanwezig, en misschien ook van andere soorten, maar die zijn vooralsnog niet gevonden. (Bron: EcoMare)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl