Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 15 juni 2009 Lobbyen voor nieuwe Pallas reactor in Petten

Kamer van Koophandel Noordwest-Holland, MKB Noordwest-Holland en VNO-NCW Noordwest-Holland maken zich ernstig zorgen over de toekomst van het Nucleair Onderzoekscentrum in Petten.

De huidige kernreactor in Petten wordt afgeschreven in 2015. Nucleair Research & Consultancy Group (dochteronderneming van ECN) heeft daarom het voornemen een nieuwe hoge flux reactor, genaamd Pallas, te bouwen in Nederland. De komende maanden worden belangrijke besluiten genomen over de investeringen. De lobby uit Zeeland om de reactor in Borssele te krijgen, is krachtig. Indien de onderzoeksfaciliteit uit Petten verdwijnt staan direct 2.000 en indirect nog eens minstens 2.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen ter discussie.

Het bedrijfsleven roept lokale, regionale en provinciale overheid op met kracht te lobbyen voor behoud van de onderzoeksfaciliteit in Petten. Een betere investering in deze tijd van economische neergang is niet denkbaar.

De huidige kernreactor in Petten wordt afgeschreven in 2015. Nucleair Research & Consultancy Group (dochteronderneming van ECN) heeft daarom het voornemen een nieuwe hoge flux reactor, genaamd Pallas, te bouwen in Nederland.

Deze onderzoeksreactor heeft 2 doelen:

Op dit moment wordt in opdracht van NRG nader onderzoek naar dit specifieke type reactor uitgevoerd, mede om de businesscase ten behoeve van de financiering van de bouw en vestiging rond te maken. De onderzoeksrapportage wordt eind mei verwacht en het Ministerie van EZ zal de onderzoeksrapportage vervolgens aan de Tweede Kamer aanbieden. De Kamer zal haar oordeel uitspreken over de gewenste locatie van de research reactor.

NRG staat voor de keuze om de nieuwe reactor te bouwen op de huidige locatie dan wel op een nieuwe locatie elders. Een locatie gekoppeld aan de kernreactor in Borssele in Zeeland is daarbij een serieuze optie.

De regio Noordwest Holland ontwikkelt zich in hoog tempo tot een regio die zich onderscheidt door faciliteiten op het terrein van de toekomstige energievoorziening. Daarbij wordt nauw samengewerkt met Energy Valley in het Noorden van het land. Technologisch hoogwaardig bedrijfsleven is in het gebied gevestigd om direct te kunnen profiteren van de technologische kennis in Petten.

Ook het medisch cluster in en nabij Alkmaar komt snel tot ontwikkeling. Met de Hoge Flux Reactor in de regio is er een uniek uitgangspunt als het gaat om nucleaire geneeskunde.

De HFR biedt ruim 2.000 mensen hoogwaardig werk. De afgeleide werkgelegenheid is nog aanmerkelijk groter. Het regionale bedrijfsleven is van oordeel dat nu op korte termijn een krachtige lobby voor een nieuwe HFR in Petten van de grond moet komen. (Bron: KvK)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl