Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 07 mei 2009 Omvangrijkste weidevogeltelling in Noord-Holland ooit

Dit voorjaar worden in Noord-Holland grootschalige weidevogeltellingen uitgevoerd. In totaal wordt op maar liefst 54.000 ha weiland en bouwland geteld hoeveel grutto's, kieviten, tureluurs en andere weidevogels er nestelen. Dit is de grootste telling die ooit in Noord-Holland is georganiseerd. Op een deel van de oppervlakte is de telling verplicht vanwege een subsidieregeling.

Het weidevogelseizoen is volop aan de gang. Kieviten hebben al jongen en de andere soorten zoals grutto en tureluur zijn begonnen met broeden. Zoals bekend gaat het niet goed met veel weidevogels. De aantallen gaan al jaren achteruit doordat er weinig jongen uitvliegen. Er is veel onderzoek gedaan naar deze achteruitgang en naar maatregelen die gunstig zijn voor het opgroeien van de jonge weidevogels.

De gebieden die geteld worden liggen op Texel, op Wieringen, in West-Friesland, in Laag Holland ten noorden van Amsterdam, bij Haarlem, in Amstelland en in de Vechtstreek. De tellingen staan onder regie van Landschap Noord-Holland en Natuurlijk Platteland West, de koepel van agrarische natuurverenigingen. Andere partijen die meewerken aan de tellingen zijn de agrarische natuurverenigingen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Provincie Noord-Holland.

Het onderzoek levert informatie op die vergeleken kan worden met eerdere tellingen. Zo zal blijken waar het goed gaat en waar slecht. Ook maken de tellingen duidelijk op welke wijze weidevogels gebruik maken van het agrarisch gebied en van natuurreservaten. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat weidevogels het vooral goed doen in polders met agrarisch gebied én natuurgebied. De analyse van deze grootschalige telling vindt plaats in de herfst en wordt gebruikt voor toekomstig beleid voor de bescherming van weidevogels.

Naast deze telling wordt er ook onderzoek gedaan naar het aantal jonge grutto's dat uitgroeit tot volwassen vogel. Daarbij is van belang hoe hoog het gras staat, of er kruiden groeien tussen het gras, hoe het weiland wordt beheerd en hoe open het landschap is.

Meer info op http://www.kenniscentrumweidevogels.nl (Bron: Natuurwegwijzer.nl)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl