Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 16 Maart 2009 Overheid geeft 30 miljoen aan ECN en drie TU`s

Het aanzienlijke bedrag is beschikbaar gesteld door de ministeries van Economische Zaken en VROM om materiaalonderzoek te doen. Advanced Dutch Energy Materials innovation lab is de internationale naam, afgekort tot ADEM. De ene helft van het geld is voor nieuwe onderzoeks-apparatuur, de andere helft voor het opleiden van jong talent. Het geld is afkomstig van de Innovatie Agenda Energie die door de overheid beschikbaar is gesteld.

Als er iemand blij is met deze beslissing, is het ECN-er Wim Sinke, de kersverse directeur van ADEM. "Het is een flinke opsteker voor ECN en de drie TU's dat er in deze moeilijke tijden zo'n flink bedrag vrijkomt voor het onderzoek aan materialen voor energietoepassingen. Maar dat niet alleen. Het is ook een blijk van erkenning van het belang van een duurzame energievoorziening.

De overheid geeft aan te willen investeren in de infrastructuur voor energieonderzoek. Dat is goed, want daarmee volgen wij de trend van wat er in het buitenland gebeurt. Zo kunnen wij onze goede positie verder versterken."

De helft van het beschikbare geld is voor onderzoeksapparatuur en gaat naar ECN, de andere helft gaat naar de universiteiten. Het geld voor onderzoek wordt vooral gebruikt om promovendi (assistenten-in-opleiding; aio's) aan te stellen.

Deze jonge, talentvolle onderzoekers zullen bij hun werk weer dankbaar gebruik maken van de nieuwe apparatuur. Hoewel de meeste promovendi hun thuisbasis bij de technische universiteiten zullen hebben, is het de bedoeling dat ze een deel van hun werk bij ECN zullen uitvoeren. Bovendien kunnen de partners in het ADEM-consortium van elkaars apparatuur gebruik maken. Op deze manier krijgt de samenwerking tussen de TU's en ECN een krachtige impuls en wordt het gebruik van de resultaten voor technologieontwikkeling bij ECN bevorderd. "Tot nu toe vond deze samenwerking plaats in losse projecten," legt Sinke uit. "ADEM moet leiden tot een verankering van het samenwerken bij energieonderzoek."

Meer informatie op www.ecn.nl (Bron: ECN)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl