Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 10 Februari 2009 Proef met ledverlichting in lantaarnpalen in Den Helder

Deze lantaarnpalen werken op basis van een nieuwe technolgie. De leds zijn voorzien van een miniscuul lensje waardoor een betere spreiding van het licht mogelijk is. ledverlichting verbruikt minder energie en de levensduur van deze ledlampjes is zes keer hoger dan de lampen die nu worden gebruikt.

Ook volgt dit jaar een proef met stand-alone ledverlichting. Dit gebeurt op initiatief van de raadswerkgroep ‘Duurzaam Den Helder’. Deze werkgroep gaat aan de slag met de ontwikkeling van ‘De Helderse Paal’: ledstraatverlichting die niet aangesloten hoeft te zijn op het netwerk en dus stand-alone functioneert. Zie voor meer informatie over dit project de Raad&Daad pagina’s in deze krant.

Vijf van de acht ledlantaarnpalen in het netwerk vervangen vijf bestaande lantaarnpalen in de Jan Blankenstraat. Deze armaturen krijgen in totaal tien ledlampjes. Het energieverbruik per lantaarnpaal gaat van 26 W naar 14 W per uur. Op jaarbasis is dit een besparing van 48 kWh per paal.

In de Boerhavestraat, ter hoogte van de huisnummers 34, 38 en 43, worden drie lantaarnpalen vervangen door ledpalen. Deze krijgen achttien LED lampjes. Vanwege de hogere lichtmasten langs deze straat en de verkeersintensiteit zijn hier meer lampjes nodig. Het energieverbruik gaat hier van 37W naar 26W per uur. Op jaarbasis is dit een besparing van 44 kWh per lantarenpaal.

Om te zien of in de praktijk de lichtopbrengst aan de verwachtingen voldoet, worden tijdens deze proef zowel in de oude als in de nieuwe situatie lichtmetingen gedaan. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl