Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 18 April 2008 Gemeente intensiveert klimaatbeleid

Donderdag 17 april ondertekent wethouder B. Fritzsche namens het college van Den Helder de Klimaatafspraak 2008-2011 met de provincie Noord-Holland. Het college van burgemeester en wethouders is van mening dat zij zoveel mogelijk moet doen aan het tegengaan van de klimaatverandering. De gemeente Den Helder voert sinds 2004 een ambitieus klimaatbeleid en wil dit beleid graag verder intensiveren. Het opstellen en uitvoeren van een duurzaam klimaatbeleid is een belangrijke stap naar een duurzame leefomgeving.

Met de ondertekening van de Klimaatafspraak benut de gemeente de kans om een behoorlijke financiele subsidie te krijgen van rijk en provincie. Energiebesparende maatregelen zijn zo bereikbaar voor burgers, bedrijven en organisaties van Den Helder. Met het uitvoeren van de klimaatafspraken kan Den Helder tevens de milieudoelstelling uit haar Strategische Visie 2020 bereiken. Den Helder kiest voor een toekomst waarin duurzame economie een belangrijke rol speelt. Den Helder ziet bijvoorbeeld reele kansen voor de vestiging van bedrijven uit de offshore windenergie. Om de bovenstaande doelstellingen te bereiken, wil de gemeente de krachten bundelen met andere overheden, het bedrijfsleven en de inwoners van Den Helder.

Energiebesparing door bewoners en bedrijven

Het klimaatbeleid wordt gedeeltelijk gesubsidieerd door het ministerie van VROM. Als het aan het rijk ligt stoot Nederland in 2020 dertig procent minder broeikasgassen uit dan tot 1990 het geval was. Met een klimaatsbeleidsnota en -programma wil de gemeente haar bijdrage leveren aan deze landelijke ambitie tegen klimaatverandering en het bedrijfsleven en inwoners van de gemeente stimuleren om ook een bijdrage te leveren aan het tegengaan van klimaatverandering.

In Den Helder zijn ondertussen al op verschillende manieren energiebesparende maatregelen met subsidie toegepast. Zo wordt het VVV-kantoor op Willemsoord verwarmd met aardwarmte, net als het Technisch Onderwijs Centrum. Verder maakt bijvoorbeeld een aantal bollenbedrijven gebruik van een warmteterugwinsysteem en gebruiken zij energiezuinige isolatiesystemen. Ander voorbeeld is Schouwburg De Kampanje, daar voorziet een warmtekrachtcentrale in de eigen energiebehoefte. Maar ook voor de gewone burger is energiebesparing, verduurzaming en reductie van broeikasgassen mogelijk door het treffen van verschillende gesubsidieerde mogelijkheden.

Gemeente geeft zelf goede voorbeeld

De gemeente wil zelf het goede voorbeeld geven en streeft daarom naar een klimaatneutrale huisvesting en organisatie. In het klimaatprogramma wordt aangeven hoe de eigen CO2-uitstoot waar mogelijk wordt teruggedrongen en de resterende (onvermijdelijke) uitstoot wordt gecompenseerd. Daarnaast zal de gemeente het klimaat als belangrijk vereist aandachtspunt opnemen bij alle aanbestedingen, renovaties en nieuwbouw.

De gemeente gebruikt al lange tijd voor een gedeelte groene stroom. Dit percentage zal worden verhoogd tot 100%. Aanvullende maatregelen zijn bijvoorbeeld dienstauto’s op duurzame brandstoffen, duurzaam inkopen van kantoorartikelen en het verminderen van het woonwerkverkeer van de ambtenaren. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl