Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 05 Maart 2008 Wieringermeer benut energie uit eigen afval

De gemeente Wieringermeer gebruikt sinds 1 januari 2008 energie gehaald uit eigen afval. Het afval dat de gemeente inzamelt, wordt in de afvalverbrandingsinstallatie van HVC in Alkmaar omgezet in elektriciteit. De duurzame energie wordt aangewend voor alle door de gemeente betaalde aansluitingen, zoals gebouwen, pompgemalen, bruggen en openbare verlichting. De gemeente levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de reductie van CO2-uitstoot. Wethouder Dekkers heeft op woensdag 27 februari 2008 uit handen van HVC Energie B.V. een plaquette in ontvangst genomen waarop staat dat Wieringermeer afnemer is van groene stroom.

HVC biedt haar aandeelhouders de mogelijkheid om tegen gunstige tarieven en voorwaarden zowel ‘groene’ als gewone stroom af te nemen. Naast Wieringermeer zijn er ruim twintig andere gemeenten in Noord- en Zuid-Holland die van deze mogelijkheid gebruik maken. Met verschillende andere gemeenten in Noord- en Zuid-Holland is HVC nog in onderhandeling.

HVC zet afval om in elektriciteit

In de afvalverbrandingsinstallatie in Alkmaar verwerkt HVC jaarlijks circa 660.000 ton brandbaar afval dat ongeschikt is voor hergebruik en dat zich niet laat scheiden. Met de vrijgekomen warmte wordt 68 MW elektrische energie opgewekt. Dat is ruim voldoende om elk jaar een stad met 130.000 inwoners van elektriciteit te voorzien.

Bijna de helft van het afval waarmee HVC elektriciteit opwekt, bestaat uit organisch materiaal. Daarmee wordt groene stroom opgewekt. De gemeentelijke aandeelhouders kunnen sinds 1 januari 2008 zonder meerkosten voor deze groene stroom kiezen. Ook biedt HVC de mogelijkheid om elders ingekochte elektriciteit te ‘vergroenen’ met de zogenoemde groencertificaten of GvO’s (Garantie van Oorsprong). Het benutten van groene stroom en groencertificaten stelt de gemeenten in staat een bijdrage te leveren aan het lokale klimaatbeleid. Door vermindering van de CO2-emissie leveren ze een bijdrage aan een beter milieu, zoals in 2002 is vastgelegd in het klimaatconvenant tussen overheid en lokale overheden.

HVC

HVC is een afvalnutsbedrijf met een breed takenpakket. Daardoor zijn zij in staat om vanuit zowel economisch als milieuoogpunt optimaal en doelmatig afvalbeheer te voeren. Hun verzorgingsgebied bestaat uit noordelijk Noord-Holland, Flevoland en zuidelijk Zuid-Holland (de regio Drechtsteden). Afhankelijk van het soort afval (groente-, fruit- en tuinafval, huishoudelijk afval, grof afval of bedrijfsafval) kiezen ze voor de meest geschikte verwerkingsvorm: scheiden, recyclen, composteren of verbranden. De kerntaken van HVC zijn afvalinzameling, logistiek, recycling & compostering en verbranding & energieopwekking. Van afval maken zij duurzame energie, compost en mineralen. Daarnaast worden de afvalproducten gebruikt in de bouwwereld, de kunststofbranche, de papiersector en de staalindustrie. (Bron: Gemeente Wieringermeer)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl