Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 11 Oktober 2007 Trekvogelproject in trek bij scholen

Het Texelse Ecomare, centrum voor wadden en Noordzee, heeft een jaar geleden het Trekvogelproject gestart met als doel schoolkinderen te interesseren voor de functie en de waarde van de natuur in de getijdengebieden in Nederland. Het Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling Leader+ Kop van Noord-Holland en Texel, heeft met € 54.414 aan dit project bijgedragen. Trekvogels spreken aan. In het voor- en najaar strijken ze in grote getalen neer in de getijdengebieden langs de kust, met name in de delta's in Zeeland en Zuid-Holland en het Waddengebied. Je kunt ze gemakkelijk observeren en zien hoe zij voedsel zoeken. Na een rustperiode vliegen de vogels verder naar hun eindbestemming. In het voorjaar zijn dat de broedgebieden op de toendra's in Siberië en Groenland, in het najaar is dat de Westkust van Afrika.

Trekvogelstudie

Het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), is een van de partners waarmee Ecomare het trekvogelproject heeft ontwikkeld. Het NIOZ onderzoekt al jaren de route en de leefwijze van trekvogels die in Mauritanië overwinteren, met name de kanoetstrandloper en de rosse grutto. De door het NIOZ opgedane kennis, dat een  internationale belangstelling heeft, is voor een deel opgenomen in het lespakket en staat op de website van het Trekvogelproject, www.vogeltrackers.nl

Kwetsbaarheid van het leefgebied

Behalve de interactieve website bevat het lespakket ook een leskrant, een vogelwerkboekje en een veldwerkprogramma. Alle scholen in Nederland kunnen het lespakket bestellen dat bedoeld is voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Zij leren spelenderwijs hoe trekvogels afhankelijk zijn van een tussenstop in een gebied waar voldoende voedsel aanwezig is en waar ze kunnen uitrusten en energie opdoen voor de volgende etappe. Zeespiegel- en temperatuurstijgingen en veranderingen in de sterkte van de wind en windrichtingen kunnen funest zijn voor het trekvogelbestand. Ook vogels hebben een biologische klok en zijn afhankelijk van de wind om hun vlucht voort te zetten. Te laat aankomen op de toendra's bijvoorbeeld, betekent dat het broedseizoen wordt verkort wat een rechtstreekse levensbedreiging is voor de vogels.

Nadat in de lessen op school allerlei trekvogels - zoals de rosse grutto, kanoetstrandloper, bonte strandloper, lepelaar, bontbekplevier, regenwulp, scholekster en kluut -  aan de orde zijn geweest, kunnen de kinderen via het veldwerkprogramma de vogels gaan zoeken en bekijken.

De begeleiding bij het veldwerk is gratis voor scholen die het lespakket hebben opgenomen in hun jaarprogramma. Tijdens de schoolwerkweken kunnen de kinderen ook aan een rondleiding deelnemen in een van de aangesloten natuurbezoekerscentra en van hieruit een excursie maken. Tot nu toe (mei 2007) hebben al ruim 100 groepen zich aangemeld bij de elf deelnemende centra.

Natuurcentra als partners

Behalve het NIOZ zijn ook Natuurmonumenten, de Nationaal Parken Lauwersmeer en Oosterschelde, de Vogelbescherming Nederland en de bezoekerscentra op Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en in Den Helder partners. Zij benaderen de scholen in hun omgeving en nodigen ze uit om deel te nemen aan het veldwerkprogramma van het Trekvogelproject.

Ecomare heeft in het voorjaar van dit jaar tijdens een Trekvogel Tweedaagse op Texel het project en het lespakket bij de partners geïntroduceerd. Als dit project succesvol verloopt dan kan het concept in het kader van de International Wadden Sea School, aangeboden worden aan de samenwerkingspartners in Duitsland en Denemarken. (Bron: Leader+ Kop van Noord-Holland)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl