Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 19 December 2006 `Koester de pioniers in duurzame energie`

"De energie die aardgas ons levert is over veertig jaar op. De tijd van vrijblijvend praten over alternatieve vormen van duurzame energie is voorbij. Deze bijeenkomst zouden we beter tot crisisberaad kunnen bestempelen." Fred Gardner, directeur van Teamwork Technology BV sprak zijn onrust uit op 13 december 2006 tijdens de samenscholing over Duurzame Energie in de Huisvuilcentrale te Alkmaar. Vereniging Noordwest8 organiseerde de bijeenkomst rondom de ondertekening van de intentieverklaring "Noordwest8-er duurzame energie".

Tien bedrijven en instellingen, waaronder ECN, LTO-Noord, Teamwork Technology, Vereniging Windturbine-eigenaren Noord-Holland, VNO-NCW West en Noordwest8 spreken in de verklaring uit dat zij gezamenlijk duurzame energie gaan bevorderen. Ondermeer door een thuismarkt te creëren voor de duurzame energie bedrijfstak. De conclusie die uit de discussie kwam is dat het noodzakelijk is dat de pioniers in duurzame energie worden gekoesterd en geholpen door de overheid. "Uiteindelijk moet Duurzame Energie volgens het marktmechanisme werken", stelde Kees van der Klein van ECN. "Want als je wilt dat mensen het gaan afnemen, moet het wel betaalbaar zijn. Maar nu, aan het begin van deze markt, is een extra financieel duwtje nodig, bijvoorbeeld in de vorm van subsidie."

Koesteren

Er bestaan vele initiatieven op het gebied van duurzame energie. Er is biologische energie, in de vorm van biomassa gestookte centrale verwarming en biovergisting. Er is windenergie. Er is 'blauwe energie', zonne-collectoren, energie uit waterkracht en nog zo meer. Allemaal duurzame energieprojecten, die weinig met elkaar samenwerken. Marktpartijen werken alleen, particulieren ook en overheden zijn eveneens vaak apart bezig. Waardoor beschikbaarheid van duurzame energie in grote gebieden of grootschalige ondersteuning uitblijft. Vraag en aanbod kan veel beter op elkaar afgestemd worden en de betrokkenen kunnen van elkaar leren. Tiidens de bijeenkomst discussieerde daarover een panel van rolspelers in deze sector met elkaar.

De leden van het panel vertelden desgevraagd wat zij zelf veelbelovende projecten vinden in noordwest Holland. De 50 megawatt windenergie in Wieringermeer (vindt Pieter Bergmeijer, coördinatiebureau Energy Valley), waterstoftechnologie (Kees van der Klein, ECN), samenwerking in kennisontwikkeling (Fred Gardner, Teamwork Technology), bio-brandstof en warmtekracht (Eljo Vos, HVC). Vanuit de zaal meldde C. de Graaf van VWNH (Vereniging Windturbine-eigenaren Noord-Holland) dat ondernemers op dit gebied kampen met het probleem dat provincie en lokale overheden hun beleid niet op elkaar afstemmen. Ook het panel signaleerde dat de overheid meer kan doen. "Je kunt als overheid positief meewerken. En de levering van duurzame energie belonen. Afspreken dat je betaalt als de eerste resultaten zijn gekomen: dat is dan niet zomaar geld geven maar echt stimuleren. Koester de pioniers, zet geld apart voor innovatie."

Intentie

De bijeenkomst was het startpunt voor coördinatie van duurzame energie in Noordwest Holland. Het ideaalbeeld is dat de regio over vijftig jaar energieneutraal kan zijn. Tien partijen tekenden ervoor dat zij actief meewerken aan bundeling van initiatieven in duurzame energie in Noordwest Holland. De volledige tekst van de intentieverklaring is te vinden op de website van Noordwest8, www.noordwest8.nl (Bron: NW8)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl