Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 04 September 2006 Augustus zeer natte maand

Na een extreem droge julimaand is de trend 180 graden gedraaid. Neerslagtekorten zijn in een rap tempo aangevuld

Record

Het KNMI heeft deze zomer een record aantal van dertien zware regendagen (minstens 50 mm "ergens in Nederland") gemeten. In augustus is het niet alleen lokaal, maar ook gemiddeld over het land uitzonderlijk nat. Gemiddeld is over dertien KNMI-neerslagstations over de eerste 25 dagen 157 mm gevallen tegen 60 mm normaal. Daarmee is deze maand landelijk gemeten de natste augustus sinds het begin van de metingen in 1906. Het vorige record (152,3 mm) dateert van augustus 1969. Deze maand kan volgens het KNMI nog een ander record worden gebroken: dat van de natste maand aller tijden in Nederland. Het huidige record uit september 2001 kent een landelijk gemiddelde van 190,8 mm.

Het gebied van het hoogheemraadschap heeft voor het grootste deel rond de 200 mm regen te verwerken gekregen. Nog hogere waarden zijn te vinden rond het Noordzeekanaal. Daar kon tot nu toe rond de 280 mm worden afgetapt. Een uitschieter was de neerslaghoeveelheid in Assendelft. Op zondag 20 augustus werd meer dan 80 mm in een etmaal afgetapt. De grote hoeveelheden regen betekende voor de betrokken gemalen dat die tenminste zes dagen continue in bedrijf waren.

Gevolgen voor het waterbeheer

Voor het beheergebied van het hoogheemraadschap betekende de regenval dat in één maand tijd 143 miljoen m3 water uit het gebied gemalen is op de zee en de meren . Er werden in de afgelopen maand geen extreme boezempeilen gemeten. Veel water, maar goed te doen. Rijkswaterstaat heeft, nadat zij in juli aan extra voorraadvorming heeft gedaan door het waterpeil in het IJsselmeer op te zetten, het peil begin augustus weer teruggebracht tot de zomerstand. Van droogte was immers geen sprake meer.

Problemen door de recordregenval zijn vooral daar opgetreden waar sprake was van korte hevige buien. Geluk daarbij was dat het in veel gevallen ging om buien met een beperkte omvang. Gevolgen van die hevige en plaatselijke buien waren gemeentelijke riooloverstorten en verstoppingen van duikers en krooshekken door plotselinge aanvoer van afgewaaide takken, afgemaaid gras etc. Met name in de gemeenten waar de regenintensiteit het grootst was, zijn overstorten gemeld: Zaandam, Beverwijk, Assendelft, Egmond en Den Helder. Deze overstorten hebben voor het oppervlaktewater gelukkig niet of nauwelijks nadelige gevolgen gehad. De verdunning was groot en overstorten liggen in de regel langs goed doorspoelbare waterlopen.

Wat in deze periode voor de riolering gold, ging ook op voor de polders langs de kust en langs het Noordzeekanaal. Daar konden de poldergemalen het water niet snel genoeg verwerken. Gevolgen: het water stond regelmatig kantje boord. Dat het water niet hoger steeg, had te maken met de nog grote opnamecapaciteit van de droge grond en de veelal plaatselijk vallende buien. Op een aantal lager gelegen plekken, bijvoorbeeld de Zuiderweg in Assendelft, stond het water echter wel op de weg.

Gevolgen voor de waterkeringen

Ongeveer 60 km droogtegevoelige waterkeringen werden in de maanden juni en juli frequent geïnspecteerd. Inmiddels is de frequentie van inspecteren teruggebracht naar normaal. Daar waar scheuren (krimp en zettingscheuren) werden geconstateerd, is gebleken dat de scheuren weer herstellende zijn. Grond wordt vochtiger, zet uit en scheuren worden dichtgedrukt of spoelen dicht. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl