Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 24 Juli 2006 Gemeente Heerhugowaard en Hoogheemraadschap presenteren nieuw gezamenlijk waterplan

Water speelt een belangrijke rol in Heerhugowaard. Daarom hebben de gemeente en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier al een aantal jaren een gezamenlijk Waterplan. Dit plan is nu herzien in samenspraak met een klankbordgroep van onder meer plaatselijke en regionale belangengroepen.

Woensdag 26 juli ondertekenen wethouder Han van den Heiligenberg en hoogheemraad Jan Wentink de overeenkomst in het Poldermuseum. Tegelijkertijd wordt één van de maatregelen uit het plan bekrachtigd, namelijk de overdracht van het beheer en onderhoud van het stedelijk water van de gemeente aan het hoogheemraadschap.

In 1999 kwam Heerhugowaard, als één van de eerste gemeenten in Nederland, met een waterplan, opgesteld in samenwerking met het hoogheemraadschap. Dit gezamenlijke plan was het begin van een succesvolle samenwerking, resulterend in een nieuw plan voor de periode 2006-2015.

De gemeente Heerhugowaard en het hoogheemraadschap zorgen er samen voor dat Heerhugowaard beschikt over een goed watersysteem waarin wateroverlast zoveel mogelijk wordt voorkomen. In een poldergebied als Heerhugowaard zijn waterlopen nodig die voldoende capaciteit hebben om het water af te voeren naar het gemaal. Daarnaast moet er voldoende bergingsruimte zijn voor het tijdelijk opvangen van water tijdens en na hevige neerslag. Verder is het van belang dat het Heerhugowaardse water schoon is en dat het bijdraagt aan een plezierige leefomgeving voor de inwoners.

Gemeenten en waterschappen hebben ieder hun eigen wettelijke verantwoordelijkheden op het gebied van water en door de handen ineen te slaan, blijkt inmiddels dat er meer kan worden gerealiseerd.

Ecologische oevers

Een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen gemeente en hoogheemraadschap is de aanleg van ecologische oevers in Heerhugowaard. Op verschillende plaatsen zijn de afgelopen jaren traditionele steile en harde beschoeiingen vervangen door natuurvriendelijke oevers met een geleidelijke overgang van land naar water. Natuurvriendelijke oevers hebben een zuiverende werking op het water en de ervaring is dat zowel planten als dieren beter gedijen in een omgeving met ecologische oevers.

In het waterplan van 1999 was het voornemen opgenomen na vijf jaar de geplande maatregelen te toetsen en zonodig te herzien. Maar dit was niet de enige aanleiding voor het maken van een hernieuwd plan. Ook het landelijke Bestuursakkoord Water dat in 2003 werd gepresenteerd, en dat vormgeeft aan het waterbeheer in de 21e eeuw, is van invloed geweest. Thema's zijn onder meer de klimaatverandering, de wijze waarop wordt omgegaan met hemelwater, en de grondwaterproblematiek.

Voor de herziening van het waterplan is gesproken met een klankbordgroep waarin, naast gemeente en hoogheemraadschap, ook onder meer Staatsbosbeheer, kanovereniging Ossa, Werkgroep Ruimtelijke Ordening De Noord, enkele wijkpanels, LTO Heerhugowaard, hengelsportvereniging VIOD, en de Provinciale Organisatie voor Sportvisserij zitting hadden. Naast enkele kritische punten - onder meer de opmerking dat ecologische oevers minder vriendelijk zijn voor watersporters en vissers - droeg deze groep ook verschillende onderwerpen aan die kansen bieden voor Heerhugowaard. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van water in de Waarderhout en het realiseren van kanoroutes.

Overdracht stedelijk water

Eén van de maatregelen in het waterplan is de overdracht van het beheer en onderhoud van het stedelijk water van de gemeente aan het hoogheemraadschap. Tot nu toe beheerde het hoogheemraadschap de hoofdwaterlopen en zorgde de gemeente voor het beheer van de overige waterlopen in het stedelijk gebied. Dit zorgde nog wel eens voor onduidelijkheid over de verdeling van taken, zowel bij betrokken organisaties als bij inwoners. Uit het oogpunt van dienstverlening is het wenselijk dat het beheer en het onderhoud van water door één organisatie gebeurt die daarop voor iedereen aanspreekbaar is.

Door ondertekening van de overeenkomst op 26 juli, komt al het water in het stedelijk gebied van Heerhugowaard in beheer van het hoogheemraadschap.

Wie kennis wil nemen van de inhoud van het waterplan, kan het plan inzien bij het informatiecentrum van de gemeente. Het waterplan is vanaf 1 september te downloaden vanaf de gemeentelijke website www.heerhugowaard.nl of de website van het hoogheemraadschap www.hhnk.nl. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl