Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 17 Juli 2006 Provincie geeft Noord-Hollandse iep weer toekomst

Om de iepziekte te bestrijden, is de provincie Noord-Holland deze zomer gestart met een grootscheepse actie, waarbij zieke iepen worden verwijderd. De provincie neemt de kosten (totaal 2 miljoen euro) voor het weghalen van de zieke iepen bij particulieren voor rekening. Ook de stichting Utopa levert een financiële bijdrage. Het verwijderen van de zieke iepen is noodzakelijk om verdere besmetting te voorkomen. Van de huidige iepenpopulatie in Noord-Holland is naar schatting 5% ziek.

Al eeuwenlang siert de iep het Hollandse landschap en de historische binnensteden. Eind jaren '70 telde Nederland nog zo'n vijf á zes miljoen iepen. De iepziekte, een zeer besmettelijke schimmelziekte die wordt overgebracht door iepenspintkevers of via ondergrondse wortelverbindingen, heeft de populatie inmiddels sterk uitgedund. In Noord-Holland staan op dit moment nog ongeveer 300.000 iepen, waarvan er naar schatting ruim 15.000 ziek zijn. Deze iepen zijn niet meer te redden en moeten daarom zo snel mogelijk verwijderd worden, om verdere verspreiding te voorkomen. Met het project 'Samen voor de iep' wil de provincie gezamenlijk met particulieren, gemeenten en terreinbeheerders 'schoon schip' te maken, waardoor de resterende iepen minder kans lopen om besmet te raken.

Werkwijze

Het project 'Samen voor de iep' loopt van 2005 tot 2008. Ieder jaar wordt er een aantal gemeenten door de provincie aangewezen. Zij maken deel uit van het actiegebied voor dat jaar. Elke gemeente komt eenmaal aan de beurt. Deskundige medewerkers van de gemeente voeren in de zomer driemaal een schouwronde uit en sporen zo de zieke iepen op. De provincie zorgt vervolgens dat alle zieke iepen kosteloos worden verwijderd. In 2005 zijn Den Helder, Anna Paulowna, Wieringermeer, Wieringen, Schagen, Niedorp, Harenkarspel en Zijpe aangepakt. In deze gemeenten zijn in totaal bijna 10.000 iepen verwijderd. Dit jaar worden alle overige gemeenten in Noord-Holland, uitgezonderd de gemeente Texel, aangepakt.

Zieke iep aanmelden

Het grootste probleem wordt gevormd door de iepen op particulier terrein. Die blijven te lang staan en besmetten andere iepen.

Particulieren die vermoeden dat ze een zieke iep op hun grond hebben staan, kunnen dat melden bij hun gemeenten. In overleg met de eigenaar wordt de boom dan verwijderd. Zieke iepen kan men in de zomermaanden herkennen aan de bladeren. Een gezonde iep heeft in de zomer fris groen blad. Bij een zieke boom verkleuren de bladeren van geel naar bruin en vallen daarna af, beginnend met één tak, maar binnen enkele weken volgt de hele kroon. De schimmelaantasting is zichtbaar in een afgesneden tak, als bruine of zwarte stippen. (bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl