Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 19 April 2006 Doorbraak voor windparken op zee

De weerbarstige praktijk van de projectontwikkelaars offshore windenergie op de Noordzee, heeft ertoe geleid dat het Regionaal Economisch Stimuleringsprogramma Kop & munt, de provincie Noord-Holland en de gemeente Den Helder een studie hebben laten verrichten naar de ontwikkeling van offshore windenergie in Nederland. Het resultaat van dit onderzoek is dat gerichte lokale initiatieven die een bijdrage kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van offshore windenergie op de Noordzee, de landelijke impasse rond windparken op zee kunnen helpen doorbreken.

Lokale initiatieven kunnen worden uitgevoerd zonder dat er op nieuw rijksbeleid gewacht dient te worden. De Kop van Noord-Holland heeft veel te bieden met het multimegawatt testveld en het materialenlaboratorium van kenniscentrum WMC in de gemeente Wieringermeer, met de researchfaciliteiten van ECN in Petten en met TNO en Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder.

Knelpunten wegnemen

De Kop van Noord-Holland kan met dit veelzijdig en hoogwaardig aanbod een eigen plaats veroveren in de windenergiebranche. Hierdoor kan een deel van deze veelbelovende industrietak naar dit gebied worden toegetrokken. De initiatieven met de meeste kans op slagen, zo wijst de studie uit, zijn initiatieven, die duidelijk een gat in de markt opvullen of direct gericht zijn op het oplossen van een bottleneck.

Twee nieuwe initiatiefvoorstellen:

Rol van de overheid

Hoewel windparken in toenemende mate worden gezien als een betrouwbare en schone energiebron en er erkend wordt dat ze een bijdrage leveren aan een verantwoorde energiemix, is het Nederlandse beleid voor het opwekken van windenergie op zee weifelend te noemen. Er wordt weliswaar veel verwacht van grotere parken op zee en bovenaan op de politieke agenda van de EU staan de energieleveringszekerheid en het mondiaal klimaatbeleid maar pas in februari dit jaar is door de nationale overheid de deur weer op een kier gezet voor nieuwe initiatieven. Volgens het ministerie van EZ is er tot 2010 ruimte voor ca 500 MW op zee, naast de twee bestaande initiatieven Egmond en Q7 (samen ca 220 MW).

Dit is nu het doel terwijl er begin jaren 2000 de doelstelling voor het winnen van windenergie op zee in Nederland, is geformuleerd als 6000 MW opgesteld vermogen in 2020!

De studie kan gedownload worden op www.kopenmunt.nl.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl