Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 09 Juni 2005 Nieuwe techniek - hoogheemraadschap loost water met ventilatoren

U kent de berichten waarschijnlijk wel. De zeespiegel zal in de nabije toekomst stijgen, we verwachten nattere winters en drogere zomers. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, onder andere verantwoordelijk voor het peil van sloten, vaarten en kanalen in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal, neemt nu al maatregelen om hier ook in de toekomst droge voeten te houden. Eén van die maatregelen is het vergroten van de spuicapaciteit van de Amstelmeerboezem.

Reservoir

Bij regenval pompen honderden gemalen het overtollige water uit kleine sloten naar grotere sloten. Het stelsel van deze grotere sloten, vaarten en meren noemen we een boezem. Een boezem heeft altijd een hoger peil dan de polder en dient dan ook als waterreservoir voor de polders in droge tijden. Overtollig boezemwater wordt gespuid op de Waddenzee, het Noordzeekanaal en het IJsselmeer en Markermeer. In droge tijden vult het water uit de meren het water in de boezem weer aan.

Tijdelijke voorziening

Aanvankelijk had het hoogheemraadschap het voornemen om een nieuw gemaal te bouwen om meer water uit één zo'n boezemstelsel, de Amstelmeerboezem, op de Waddenzee te kunnen lozen.

Na onderzoek bleek het uitbreiden van het bestaande spuicomplex bij Oostoever meer voordelen te hebben. Het voornaamste voordeel is dat dit een tijdelijke voorziening is, die minimaal 15 jaar mee kan. Hierdoor kan het hoogheemraadschap de ontwikkelingen in de regio afwachten, met name de plannen met betrekking tot de aanleg van een Wieringerrandmeer en de uitbreiding van de haven van Den Helder.

Vernieuwend

De uitbreiding van het spuicomplex is vernieuwend. Spuien kan normaal gesproken alleen als het zeewater lager staat dan het water achter de spui. De zwaartekracht zorgt er dan voor dat het water naar beneden stroomt. De schuiven gaan daarom alleen omhoog als de waterstand in de Waddenzee lager is dan het water in de boezem. Met het aanbrengen van vier waterventilatoren kan er langer water worden afgevoerd, dus ook bij een hoge waterstand in de Waddenzee. De scheepsschroeven in de ventilatoren drukken het water namelijk de Waddenzee in.

De werkzaamheden zijn in de afrondende fase. Betonreparaties in de eerste drie kokers zijn afgerond. Aan koker vier wordt op dit moment gewerkt. Er zijn vier ventilatoren geplaatst in de eerste twee kokers.

Automatisering vernieuwd

De buitenste schuiven van het complex worden voorzien van hydraulische cilinders. Twee van de vier van deze cilinders zijn geplaatst. Om het geheel goed te kunnen aansturen is de automatisering volledig vernieuwd. Eén van de kokers wordt nog voorzien van een vispassage waardoor de intrek van vis wordt bevorderd. De werkzaamheden kosten in totaal 2,5 miljoen euro. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl