Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 24 Mei 2005 GS Noord-Holland betreuren intrekken subsidie windparken Noordzee

Met teleurstelling hebben Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland kennis genomen van de aankondiging van de minister van Economische Zaken, mr. L.J. Brinkhorst, om met onmiddellijke ingang de MEP-subsidie (MEP = Milieukwaliteit Elektriciteit Productie) voor o.a. offshore windenergie in te trekken. Het voornemen van het kabinet om in de komende 20 jaar offshore 6000 megawatt te realiseren lijkt met deze beslissing verder weg dan ooit. Dit terwijl er op dit moment nog geen enkel windpark in het Nederlandse deel van de Noordzee is gerealiseerd.

Het kabinet heeft voor zijn ambitie van 6000 MW windparken op de Noordzee te realiseren Noord-Holland hard nodig. Onze provincie heeft de kennisinstituten, het offshore bedrijfslevens en open zeehavens om de windparken te ontwikkelen, te bouwen en -later- te onderhouden.

De offshore windenergie is nodig om de nationale duurzame energiedoelstellingen te realiseren. Het is ook een grote kans voor de economische ontwikkeling en werkgelegenheid van Nederland. Hieraan kan Noord-Holland, met name de Noordkop substantieel bijdragen. De minister heeft deze regio tijdens zijn werkbezoek van 13 april in Den Helder een compliment gegeven over het feit dat zij de tanende werkgelegenheid bij de Marine, die de regio treft, voortvarend oppakt door nieuwe kansen te creëren, o.a. op het gebied van offshore logistiek en clustervorming van duurzame energietechnologie.

Stimuleren i.p.v. afremmen

De realisatie van offshore windparken is een complexe onderneming. Het is daarom van groot belang dat overheid en bedrijfsleven de handen ineen slaan om de gestelde doelen te bereiken. Dit gebeurt in alle Noordzeelanden om ons heen die zich met offshore windenergie bezig houden. Nederland wordt door landen die later zijn begonnen met de voorbereidingen voor offshore wind, zoals bijvoorbeeld Engeland, nu ingehaald doordat de aanleg van windparken daar al is begonnen.

De mega-investeringen die nodig zijn voor offshore wind vragen om een consistent en consequent overheidsbeleid: alleen dan schept men het vertrouwen om deze investeringen te doen.

Het Noord-Hollands (offshore)bedrijfsleven wordt nu een kans ontnomen om zich te ontplooien in deze markt.

GS Noord-Holland dringen er bij het Kabinet en de Tweede Kamer op aan naar middelen te zoeken om kansrijke ontwikkelingen op de kansen op het gebied van offshore ontwikkeling en de productie van duurzame energie te verzilveren. (bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl