Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 24 Mei 2005 Mineralen probleem voor toekomst bollensector

De toekomstige normen voor stikstof en fosfaat zijn niet haalbaar voor de bollensector. De milieuproblemen door bestrijdingsmiddelen lijken daarentegen technisch wel oplosbaar. Belemmerende factor is echter dat bestrijdingsmiddelen een goedkope verzekering vormen tegen grote financiële risico’s. Dit concluderen het CE en CLM in twee rapporten die zijn geschreven in opdracht van de stuurgroep Technology Assessment.

De stuurgroep Technology Assessment is een onafhankelijk adviesorgaan van de minister van LNV. De bollensector is de agrarische sector met het hoogste bestrijdingsmiddelengebruik per hectare. In 2003 lag het gemiddelde gebruik in de sector op 75 kg werkzame stof per hectare. Toch zijn de milieuproblemen ten gevolge van gewasbescherming in de Nederlandse bollensector naar verwachting op te lossen zonder ingrijpende systeeminnovatie. Dit vereist echter veel aandacht op korte en middellange termijn voor technische verbeteringen op dit vlak. Dit roept de vraag op hoe alle telers kunnen worden bewogen alle beschikbare maatregelen in te zetten. Veel telers zien bestrijdingsmiddelengebruik namelijk als een goede mogelijkheid om teeltrisico.s te beperken.

Moeilijker liggen de toekomstige normen voor stikstof en fosfaat. Deze normen lijken voor de meeste bollentelers onhaalbaar. Het is noodzakelijk een lange-termijn-strategie uit te zetten hoe deze problemen kunnen worden aangepakt. Mogelijk kan de ontwikkeling van nieuwe innovatieve teeltsystemen hier een oplossing bieden.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit onderzoek van de adviesbureaus CE en CLM. CE heeft partijen uit en rond de bollenteelt geïnterviewd. Centrale vraag in deze interviews was hoe men tegen de bollenteelt aankijkt en hoe men de perspectieven van de bollensector ziet. Vervolgens heeft CLM Onderzoek en Advies BV een inventariserend onderzoek uitgevoerd naar de technische mogelijkheden om de milieu-impact van de sector te verbeteren op korte en lange termijn. Hierbij is gekeken hoe deze verbeteringen zich verhouden tot huidige en toekomstige normen.

De resultaten van beide studies zijn vorige week dinsdag gepresenteerd en bediscussieerd met betrokken partijen. Mede op basis van deze discussie en de twee rapporten komt de stuurgroep binnenkort met een advies aan minister Veerman over de toekomst van de bollensector. (Bron: BloembollenVisie)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl