Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 07 December 2004 De afvalwaterketen beweegt de goeie kant op

Deze maand kwamen gemeentelijke bestuurders en afdelings-/sectorhoofden van de waterketen bijeen op een door het hoogheemraadschap georganiseerde themamiddag in Heerhugowaard. De bijeenkomst werd ingeleid door dijkgraaf Monique de Vries, wethouder Simon Binnendijk van de gemeente Alkmaar en hoogheemraad Lydia Snuif-Verwey.

Efficiënter

Het Rijk wil de afvalwaterketen efficiënter maken door de partners intensiever te laten samenwerken. Gemeenten, waterschappen en waterleidingbedrijven moeten die handschoen vrijwillig oppakken.

Vragen

Dijkgraaf Monique de Vries riep de aanwezigen op, om die vrije opdracht goed te gebruiken. Om richting te geven aan de discussie stelde de dijkgraaf de aanwezigen drie vragen:

Tempering kosten voor burger

Volgens wethouder Simon Binnendijk van de gemeente Alkmaar zijn gemeente en het hoogheemraadschap aan elkaar geketend. Binnendijk: "we moeten wel samenwerken, we staan voor hoge kosten. Voor onderhoud aan rioleringen, om overstorten te saneren en om het regenwater af te koppelen is veel geld nodig. Bovendien zal het effluent van de zuiveringen schoner moeten worden na het in werking treden Kader Richtlijn Water (KRW). De onvermijdelijke stijging van kosten voor de burger moet zoveel mogelijk getemperd worden. Dat kan alleen door de samenwerking te verbeteren, waarbij we af moeten van overbodige administratie en onderlinge verrekeningen."

Binnendijk noemde de samenwerking tussen de ambtelijke organisaties goed. Een knelpunt is het gemeenschappelijk beleid. Er zijn in het verleden veel studieopdrachten verstrekt, maar het lukt te vaak niet of het duurt te lang om die te vertalen in concreet beleid. De fusie zal ongetwijfeld een rol gespeeld hebben. Als we er niet in slagen om met elkaar beleid te formuleren, werkt dat contraproductief. Daar zit de burger niet op te wachten.

Geld bespaard

Volgens hoogheemraad Lydia Snuif-Verwey is door samenwerking tussen een aantal gemeenten en het hoogheemraadschap al veel geld bespaard. Volgens haar valt er dan ook veel winst te behalen door intensief te blijven samenwerken. Ook zij is van mening dat daarbij de bureaucratie van onderlinge verrekening moet komen te vervallen. Daarom heeft het CHI ervoor gekozen de overnamepunten van afvalwater in overleg met de gemeenten op de grens van vrijvervalriool en het grote gesloten riool (persleiding) te willen leggen. Het hoogheemraadschap biedt in dat kader aan om de komende vier jaar, met alle gemeenten tot nieuwe afspraken te komen en gemeentelijke rioolgemalen over te nemen.

Hoe werken hoogheemraadschap en gemeenten nu samen?

Uit de vier discussiegroepen kwam naar voren, dat de samenwerking tussen gemeenten en het hoogheemraadschap goed is te noemen. Met name op korte termijn, vooral op het gebied van concrete projecten en studies. De bestuurlijke agenda en besluitvorming van het hoogheemraadschap wordt echter niet altijd als positief ervaren. En de ontbrekende of onduidelijke lange termijn visie wordt door de gemeenten als knellend ervaren

Er bestaat ook onduidelijkheid over de verschillende rollen van het hoogheemraadschap. Aan de ene kant is er de samenwerking en aan de andere kant de vergunnende en controlerende taak.

Kennismanagement

Kennis maken en kennis uitwisselen, hierbij is de samenwerking in de Noordkop een positief voorbeeld. Men wil betrokken worden bij de planvorming voor de totale keten.

Afkoppelen

AWKB dit stimuleert, maar dat het hele hoogheemraadschap hier achter gaat staan. Gemeenten kunnen onderling meer gebruik maken van de kennis die zij hebben over dit onderwerp.

Het gebiedsgericht beleid vraagt volgens een aantal deelnemers meer aandacht, met name de voortgang daarvan. Op administratief gebied was men niet unaniem over de stelling dat de burger een gecombineerde rekening moet krijgen voor Wvo heffing. Wel stelde men dat de klant centraal moet staan.

Hoe geven we dat vorm?

De deelnemers pleitten tijdens de bijeenkomst vooral voor een samenwerkingsvorm waarin klein wordt begonnen, met een gewaarborgde bestuurlijke inbedding. Het Afval Water Akkoord moet de paraplu zijn waaronder, in vertrouwen met elkaar, gewerkt wordt. Het mag in geen geval een samenwerking worden òm het samenwerken.

Dijkgraaf Monique de Vries sloot de middag af en gaf daarbij aan dat de bijeenkomst "Beweging in de waterketen" het hoogheemraadschap zeker verder heeft geholpen een duidelijke richting te kiezen. Daarnaast moeten we vooral doorgaan met de goedlopende en concrete samenwerkingsactiviteiten. Daar hebben de partners, en de burger recht op. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl