Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 09 November 2004 Waterstof op de Wadden

Waterstof op de Wadden: Texel lonkt naar een wereldprimeur. In een innovatief duurzaam energie-experiment met waterstof zal ECN onderzoeken of het mogelijk is op het eiland gebouwen en voertuigen te voorzien van energie uit waterstof die ter plekke wordt geproduceerd.

In samenwerking met Air Products, ingenieursbureau Tebodin, de gemeente Texel en de provincie Noord-Holland, verricht het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) onderzoek naar de haalbaarheid van het plan om waterstof als energiedrager toe te passen op Texel. Het doel is onder andere het nieuwe gemeentehuis of Ecomare, centrum voor de Wadden en de Noordzee, van energie te voorzien met behulp van waterstof.

Als het project start, is het de bedoeling dat op het eiland één punt komt waar de waterstofenergie wordt geproduceerd en via een waterstofpompstation wordt verspreid naar de afnemers. De waterstof wordt in eerste instantie gewonnen uit aardgas dat via de aardgasleiding naar het eiland komt. Volgens procédé wordt het aardgas gescheiden in koolstofdioxide (CO2) en waterstof (H2). De waterstof wordt daarna naar een brandstofcel geleid waar met behulp van elektrochemie warmte en elektriciteit uit de waterstof wordt gehaald. Als restproduct van dat proces blijft water over.

Duurzaam Texel: de waterstofeconomie op Texel.

Bij een voorspoedige ontwikkeling binnen het project kan naderhand het gebruik van aardgas worden vervangen door duurzame energiebronnen. Ook streeft ECN er naar om op termijn de taxibusjes op Texel op waterstof te laten rijden. Elders, zoals - mede dankzij de door ECN ontwikkelde kennis en technologie - in Amsterdam, rijden al bussen op waterstof. Maar, nergens ter wereld wordt waterstof als energiedrager gedemonstreerd in een mini-waterstofeconomie zoals op Texel.

SenterNovem, het agentschap van het ministerie van Economische Zaken, heeft een subsidie van 50.000 euro beschikbaar gesteld om de haalbaarheid te onderzoeken. Doel is in de loop van dit decennium met de uitvoering te starten. De eerste twee jaar is hiermee naar schatting een bedrag gemoeid van ca. vijf miljoen euro.

Waterstof op de Wadden past in de activiteiten van de Stichting Duurzaam Texel. Ze stimuleert de duurzame ontwikkeling van het eiland, niet alleen op het terrein van duurzame energie, maar ook op het vlak van duurzaam bouwen, duurzaam ondernemen, vervoer, informatie & educatie en meervoudig ruimtegebruik. De publieke en private sector werken hierin nauw samen. In feite is de stichting een kraamkamer voor innovatieve ideeën.

Bron: ECN Nieuwsbrief, meer informatie op http://www.ecn.nl/nwsbrf/article/0255.html

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl