Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 09 Juni 2004 Eindrapportage Duurzaam Bodemleven verschenen

Begin 1999 heeft een groep van acht bloembollentelers in het Noordelijk zandgebied de studiegroep Duurzaam Bodemleven opgericht. De bloembollenbedrijven die deelnemen aan de studiegroep telen permanent op zand. De deelnemers aan de studiegroep wilden experimenteren met productie en gebruik van compost op het eigen bedrijf. Als grondstoffen voor de compostering op het eigen bedrijf worden zowel eigen organisch restmateriaal als aangevoerde materialen zoals dierlijke mest en klei gebruikt. Op initiatief van de studiegroep is in het najaar van 2000 het project Duurzaam Bodemleven "Op goede gronden" van start gegaan. Centrale onderzoeksvraag in dit project was:

Is het mogelijk om door middel van compostering van eigen organisch restmateriaal de bodem op een natuurlijke manier zo gezond te maken dat deze bodem bloembollen voort kan brengen zonder concessies te doen aan kwaliteit en aan de fysieke opbrengst?

Om deze vraag op een goede manier te kunnen beantwoorden zijn een aantal onderzoeksvragen en een aantal concrete doelstellingen opgesteld. In deze rapportage worden op basis van de resultaten van het project de onderzoeksvragen beantwoord. Tevens is toegelicht in hoeverre de doelstellingen van het project gerealiseerd zijn.

Uniek in het project Duurzaam Bodemleven is dat er vanuit drie oogpunten naar de onderzoeksvragen en doelstellingen van het project is gekeken. Enerzijds is er vanuit een wetenschappelijk, theoretisch perspectief veel kennis ingebracht. Anderzijds zijn er op de acht deelnemende bedrijven gedurende drie jaar demonstratieproeven uitgevoerd waaruit een aantal belangrijke resultaten naar voren is gekomen. Daarnaast hebben de deelnemende bedrijven inmiddels veel ervaring en kennis opgedaan met betrekking tot de compostering op het eigen bedrijf en het gebruik van compost in de teelt. Ook deze ervaringen zijn in de resultaten van het project opgenomen.

In hoofdstuk 2 zijn de onderzoeksvragen beantwoord op basis van de kennis en ervaring die in het project Duurzaam Bodemleven is opgedaan. In hoofdstuk 3 zijn de belangrijkste conclusies van het project opgenomen. De achterliggende resultaten zijn opgenomen in het algemene resultatenrapport.

Downloaden

U kunt de Eindrapportage Duurzaam Bodemleven downloaden via de website van Leader+ www.leader-plus.org/

Achtergrond informatie

Het initiatief voor deelname aan het Europese Leader programma is genomen door het regionaal economisch stimuleringsprogramma Kop & Munt. Gedeputeerde Verburg van de Provincie Noord-Holland, verantwoordelijk voor Kop & Munt, heeft dit initiatief politiek ondersteund; vanuit de Provincie Noord-Holland is 2,18 miljoen Euro (4,8 miljoen gulden) als co-financieringsmiddelen beschikbaar gesteld. Daarnaast heeft gedeputeerde Verburg, met in zijn portefeuille Landbouw, Economie en Europese Betrekkingen een grote bijdrage geleverd aan het verkrijgen van gelden uit het Leader+ fonds.

Het doel van Leader+

Het Leader+ programma dat nauw samenwerkt met Kop & Munt, benut de kracht van de regionale bevolking om het platteland verder te ontwikkelen en leefbaar te houden. Ideeën afkomstig uit het gebied zoals van verenigingen en andere organisaties, die in projectvoorstellen uitgewerkt zijn, worden geïnventariseerd en beoordeeld op de voor de regio relevante criteria. De speciaal voor Leader+ samengestelde werkgroep, in Europese termen de Plaatselijke Groep genoemd, honoreert wel of niet de aanvragen. Ook hierin heeft de eigen bevolking een belangrijke rol toebedeeld gekregen. Leader+ is een fonds dat bestemd is voor de inwoners. Daarbij hebben zij ook de zeggenschap over de besteding van de gelden door middel van de Plaatselijke Groep die de bevolking breed vertegenwoordigt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Projectbureau Kop & Munt/Leader+
Willemsoord 30
1781 AS Den Helder
tel. 0223 66 84 70
fax 0223 66 12 45
(Projectleider Leader+ Anita Meijer)

Achtergrondinformatie over Leader+ kunt u vinden op www.leader-plus.org/

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl