Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 21 April 2004 Provincie gestart met nieuw waterplan

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben met het goedkeuren van de startnotitie "Bewust omgaan met water" het startsein gegeven om een nieuw waterplan te ontwikkelen. Het waterplan is een wettelijk verplicht plan. In het waterplan wordt rijksbeleid doorvertaald en kaders aangegeven voor de waterbeheerders op regionaal niveau. Het waterplan van Noord-Holland wordt in januari 2006 door Provinciale Staten (PS) vastgesteld en zal tot 2010 als toetsingskader functioneren. De onderwerpen die in het waterplan aan de orde komen zijn onder meer veiligheid, (zwem)waterkwaliteit en grondwater.

Water en waterbeheer staan in Nederland volop in de schijnwerpers: watertekort, wateroverlast, problemen met dijken en zwemverboden. De provincie grijpt het ontwikkelen van het Waterplan aan om deze problemen aan te pakken. Dit kan en wil de provincie niet alleen. Het waterplan zal in overleg met de waterbeheerders, waterschappen, de vereniging van Noord-Hollandse gemeenten en Rijkswaterstaat, ontwikkeld worden. Daarnaast zal regelmatig het debat worden gezocht met maatschappelijke organisaties zoals bijvoorbeeld natuurbeheerders, boeren en bedrijfsleven.

Een belangrijk onderdeel uit het waterplan is de functiekaart. Daarin worden ruimtelijke functies uit de streekplannen vertaald naar randvoorwaarden voor het waterbeheer. De gevolgen voor het waterbeheer van bijvoorbeeld in streekplan genoemde woningbouwlocaties worden via de functiekaart inzichtelijk gemaakt. Daarnaast maakt de functiekaart inzichtelijk of herziening of uitwerking van streekplannen nodig is om waterberging mogelijk te maken.

Nieuw aan het waterplan van Noord-Holland is dat voor een aantal onderwerpen een maatschappelijke kosten baten analyse en een Strategische Milieu Beoordeling (SMB) worden opgesteld. De SMB vloeit voort uit een Europese richtlijn met het doel de maatschappelijke consequenties van beleid vooraf te onderzoeken. De Provincie Noord-Holland is de eerste provincie die een dergelijke beoordeling uitvoert bij het vaststellen van een verplicht waterplan.

Nu de startnotitie is goedgekeurd kan gestart worden met de agendavorming voor het waterplan. Bij de agendavorming zijn zowel de waterbeheerders als maatschappelijke organisaties zoals WLTO en natuurbeheerders betrokken. Dit leidt in het najaar van 2004 tot een discussienotitie. In het voorjaar van 2005 verschijnt een ontwerp waterplan wat na vaststelling door GS ter inzage zal worden gelegd voor belanghebbenden. In januari 2006 wordt het proces afgerond met het vaststellen van het definitieve waterplan door PS. (bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl