Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 11 December 2002 Veiligheid en veranderend klimaat vragen om keuzes in R.O.-plannen

HEERHUGOWAARD - Het pilotstudieproject 'Waterbeheer naar een hoger peil' is afgerond. De studie naar de waterbergingsbehoefte in nieuw in te richten gebieden in het gebied Alkmaar, Langedijk en deels Harenkarspel heeft duidelijk gemaakt dat er bij tal van plannen te weinig ruimte is ingecalculeerd voor water. De behoefte aan waterberging is afhankelijk van de keuzes die voor de inrichting van een gebied worden gemaakt. In de studie zijn diverse varianten uitgewerkt. De stuurgroep 'Waterbeheer naar een hoger peil' heeft de resultaten van het onderzoek overhandigd aan gedeputeerde Ada Wildekamp van Milieu, Water en Groen.

Plannen op stapel

Waterschap Groot-Geestmerambacht, het hoogheemraadschap Uitwaterende Sluizen, de gemeente Langedijk, Alkmaar en Harenkarspel hebben samengewerkt om de studie tot stand te laten komen. In het studiegebied, dat de gemeente Langedijk - inclusief het recreatiegebied Geestmerambacht - en het noordelijk deel van Alkmaar omvat, staan tal van plannen op stapel. De grotendeels agrarische functie van het gebied verandert veelal in wonen, werken, recreatie en natuur. Deze verandering heeft gevolgen voor de waterberging.

Bovendien ontstond bij het waterschap Groot-Geestmerambacht de wens niet langer per plan te reageren op ruimtelijke ordeningsontwikkelingen, maar alle plannen in samenhang te beoordelen op de waterhuishoudkundige consequenties. Deze ontwikkelingen vormden aanleiding tot de studie.

Varianten

'Waterbeheer naar een hoger peil' maakt de consequenties inzichtelijk die bepaalde keuzes voor de inrichting van een gebied met zich meebrengen. Zo was het uitgangspunt in het studiegebied het hanteren van een waterpeil van 1.45 NAP, zoals dat nu al in Alkmaar Noord, Sint Pancras en het Oosterdelgebied gebeurt. In het onderzoeksgebied was volgens standaardnormen rekening gehouden met 103 hectare ruimte voor waterberging. Na berekening bleek daar bovenop 170 hectare extra waterberging nodig te zijn. Er zijn in de studie ook varianten berekend waarbij een lager waterpeil dan 1.45+ is gehanteerd. Dan bleek minder ruimte voor water nodig. In de studie is eveneens berekend wat het effect is op de behoefte aan waterberging als de gemalen in het onderzoeksgebied 20% meer capaciteit krijgen. Bij de variant waarin 170 hectare extra berging nodig is, loste deze verhoging slechts 2% van de bergingsbehoefte op. Er zou dus nog steeds 166 hectare waterberging nodig zijn. Gezien de kosten die het vergroten van de maalcapaciteit met zich meebrengt, lijkt dit geen effectieve oplossing.

Invulling van de waterbergingsbehoefte kan beter gezocht worden in meervoudig ruimtegebruik, waarbij water wordt gecombineerd met bijvoorbeeld recreatie, natuur of wonen op het water.

Anders omgaan met water

Omdat 'Waterbeheer naar een hoger peil' een pilotproject is, heeft de Provincie de studie financieel ondersteund. Bij het doen van de studie is gekeken of deze manier van onderzoeken een goed middel is handen en voeten te geven aan een andere manier van omgaan met water en waterbeheer. De uitkomsten van het onderzoek, waarbij rekening is gehouden met toekomstige klimatologische veranderingen, bevestigen dit. Een stroomgebiedsvisie geeft op overkoepelend niveau aan welke maatregelen er in een stroomgebied nodig zijn voor waterbeheersing en waterbeheer. Studies als 'Waterbeheer naar een hoger peil' zijn nodig om invulling te geven aan deze maatregelen. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl