Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 27 januari 2016 Alle hens aan dak - aanvragen laagrentende lening voor dakherstel bij stolpboerderijen Noord-Holland

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Eigenaren van stolpboerderijen in Noord-Holland kunnen zich tussen 1 februari 2016 en 1 maart 2016 aanmelden voor 'Alle hens aan dak', de laagrentende lening voor dakherstel bij stolpboerderijen.

Met deze financiële regeling wil de provincie Noord-Holland de restauratie van rieten- en pannendaken, maar ook van de dakgoten en waterafvoer van stolpboerderijen bevorderen. Er is een laagrentende lening bij herstel van minimaal € 25.000,- aan kosten mogelijk. De regeling is onderdeel van het Noord-Hollands Fonds voor Monumenten en wordt uitgevoerd door het Nationaal Restauratiefonds.

De stolpen bepalen als 'piramides van de polder' het beeld en silhouet van het Noord-Hollandse platteland. Inwateren van het stolpdak bevordert het verval van deze karakteristieke boerderijen. Het is daarom van groot belang de daken water- en winddicht te houden. Van de ruim 5.500 stolpen in Noord-Holland heeft bijna 90% geen monumentenstatus en er is voor deze categorie geen financiële tegemoetkoming voor restauratie.

Stolpen op gemeentelijke monumentenlijsten kunnen overigens ook voor deze regeling in aanmerking komen. Het gaat om stolpboerderijen tot 1940 met een houten vierkantsconstructie, gebouwd voor de (aanvankelijke) agrarische bedrijfsvoering.

Op de website www.boerderijenstichting.nl van de Boerderijenstichting Noord-Holland 'Vrienden van de Stolp' zijn de voorwaarden en procedure vermeld.

Vanaf 1 februari 2016 is het aanmeldingsformulier op de site te downloaden dat tot 1 maart 2016 ingevuld en met beeldmateriaal ingezonden kan worden. Uit de aanmeldingen worden vier inzendingen geselecteerd die na inspectie van Monumentenwacht Noord-Holland in aanmerking kunnen komen voor een aanvraag bij het Nationaal Restauratiefonds.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl