Onroerend Goed en Wonen: 22 mei 2014 Geslaagd project asbestverwijdering en vraagbundeling zonnepanelen agrarische sector
Bron: Prov. N-H -
Asbest is nog steeds op veel bedrijven aanwezig. Zo ook in de agrarische sector:
op daken en verwerkt in de inrichting. Landelijk zit er bij agrarische bedrijven
nog zo'n 90 miljoen m2 asbest op daken en gevels. Het kabinet heeft het
voornemen geuit om het asbest te verbieden voor 2024.
Deze ontwikkelingen zijn aanleiding geweest om LTO Noord Projecten te vragen voor de agrarische ondernemers in Noord-Holland de mogelijkheden van een combinatie van asbestverwijdering en zonnestroom toe te lichten. En om middels collectieve inkooptrajecten de aanschaf van zonnepanelen en het saneren van asbest te stimuleren.
Het versterken van de ontwikkelingen in de duurzame energie is een van de ambities van provincie Noord-Holland. Agrarische bedrijven beschikken over de ruimte en middelen voor het produceren van (groene) energie. Daarom zijn ze uitermate geschikt om aan te sluiten bij de ambitie van de provincie. De grote dakoppervlakten van schuren en stallen van agrarische bedrijven bieden voldoende mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen. Ondernemingen kunnen daarmee in hun eigen stroombehoefte voorzien.
Met de stijgende energieprijzen is de optie om een energiedak te realiseren een interessante duurzame investering. Agrarische ondernemers zijn zich hiervan in toenemende mate bewust, en kijken daarbij naar een haalbare businesscase voor hun bedrijf. Die is van diverse factoren afhankelijk, waaronder een gunstige oriëntatie van het dak op de zon.
Er zijn in 2013 drie bijeenkomsten georganiseerd, verspreid over de provincie.
Diverse aspecten zijn aan bod gekomen, zoals de financiële en technische kanten en de mogelijkheid om aan te sluiten bij de 'Vraagbundeling Zonnepanelen' van LTO Noord. Gedurende een half jaar zijn geïnteresseerde ondernemers begeleid bij hun aanvraag hiervoor. Bedrijfsadviezen zijn opgesteld voor oriënterende agrariërs.
In de Vraagbundeling Zonnepanelen is er een selectie gemaakt van zonnepanelenleveranciers, waarna de keuze is gemaakt voor de leverancier met de beste prijskwaliteitverhouding. In totaal hebben zich in Noord-Holland 59 agrarische ondernemingen aangemeld voor deze inkoop, met een totaal van 1.6 megaWattpiek (mWp).
Ook voor asbestsanering en het terugplaatsen van een nieuw dak zijn er collectieve inkoopmogelijkheden. Op dit moment loopt er een traject in Hollands Kroon en de Amstel, Gooi en Vechtstreek. De investeringen van de agrarische sector in zonnepanelen en asbestsanering gaan nog door. Het is belangrijk om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan de verduurzaming van de agrarische sector én van de provincie.
In 2013 is tevens het interprovinciale project 'Asbest eraf, zonnepanelen erop' gestart. Dit project subsidieert de sanering van asbestdaken bij agrarische bedrijven. De aankoop van zonnepanelen komt voor rekening van de ondernemer zelf. Zie voor deze lopende regeling de website Asbest van het dak http://www.asbestvanhetdak.nl/ en het subsidieloket http://webloket.vind.sdu.nl/189/product/producten/4722
Overig nieuws van vandaag
- Buurt stemt voor afsluiting Heiligharn (Den Helder)
- Directeur TexelEnergie neemt afscheid
- College Hollands Kroon wil baggeren in Middenmeer en Wieringerwerf
- Geslaagd project asbestverwijdering en vraagbundeling zonnepanelen agrarische sector
- Consultatie deltaprogramma
- Terugblik HIRB-tender 2014
- Gedeputeerde Jaap Bond en wethouder Eric Hercules bezoeken cranberryteelt op Texel
- Uitwerking bestemmingsplan Koogerhoop (De Koog) in werking getreden
- Stem tot 31 mei 2014 online voor logo Texel 600 jaar stad