Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 20 december 2013 Subsidie voor rijksmonumenten in Zijpe, Den Helder en Warmenhuizen uitgereikt

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Gedeputeerde Elvira Sweet heeft in het Teylers Museum aan 39 eigenaren/vertegenwoordigers van rijksmonumenten een subsidie uitgereikt. In totaal gaat het om een bedrag van 6 miljoen euro dat wordt besteed aan restauraties van rijksmonumenten die publiektoegankelijk zijn of dit worden. De subsidiebedragen variëren tussen 20.000 euro en 750.000 euro.

Van de 39 gehonoreerde aanvragen gaat het in vijf gevallen om een orgelrestauratie. Daarnaast is subsidie verleend aan onder andere de restauratie van het Aquarium in Artis (750.000 euro), de Damlandermolen te Bergen (30.000 euro) en de Grote Kerk in Oostzaan (28.000 euro). De volledige lijst vindt u op www.noord-holland.nl

Voor de Kop van Noord-Holland gaat het om de volgende rijksmonumenten:

Er is een grote behoefte aan subsidie voor restauratieprojecten. Dat blijkt uit de vele subsidieaanvragen die de provincie de afgelopen jaren heeft gehonoreerd.

De subsidie is bedoeld voor de categorie rijksmonumenten zonder woonfunctie zoals kerken, molens en industrieel erfgoed. Deze categorie beslaat ongeveer 30% van de 14.000 rijksmonumenten in Noord-Holland. Voor het eerst was er ook een mogelijkheid voor organisaties voor monumentenzorg om subsidie aan te vragen. De provincie heeft hiervoor gekozen omdat deze organisaties projecten oppakken waarbij reguliere restauratie en herbestemming gecombineerd worden.

De provincie vindt het belangrijk dat rijksmonumenten behouden blijven en toegankelijk zijn voor het publiek. In groter verband dragen de restauratie- en herbestemmingen bij aan een gunstig vestigingsklimaat in onze provincie en ze zijn van betekenis voor de werkgelegenheid in de restauratiemarkt.

Noord-Holland heeft met ruim 14.000 rijksmonumenten de meeste rijksmonumenten van Nederland (Nederland telt ruim 50.000 rijksmonumenten). 70% van de rijksmonumenten in Noord-Holland heeft een woonfunctie en komt niet voor de subsidie in aanmerking. Voor deze objecten zijn wel fiscale regelingen en het Nationaal Restauratiefonds biedt laagrentedragende leningen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl