Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 05 december 2013 Zelfbouw is pionieren met een vangnet - zelfbouwcafé voor de Kop van Noord-Holland

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Op 27 november 2013 organiseerde de provincie Noord-Holland, samen met gemeenten en woningcorporaties een regionaal zelfbouwcafé voor de kop van Noord-Holland (Schagen, Den Helder, Texel en Hollands Kroon). Ruim 90 geïnteresseerden, van (potentiele) zelfbouwers tot medewerkers van gemeenten en woningcorporaties, kwamen informatie en inspiratie opdoen over de mogelijkheden van collectieve zelfbouw.

De samenvatting van de avond: het zelf bouwen van een droomhuis is pionieren met een vangnet. Je moet ervoor gaan en er zijn veel partijen zoals provincie, gemeente, woningcorporaties en banken die het ondersteunen. Wikaza en Woningstichting Den Helder deden een concreet aanbod. Op Wikaza, een online communityplatform, kunnen partijen gratis zelfbouwlocaties beschikbaar stellen.

Woningstichting Den Helder bied ook locaties aan voor zelfbouw en wil groepen daarin gratis begeleiden.

Gedeputeerde Joke Geldhof: "Collectieve zelfbouw is juist in deze tijd, waarin woningcorporaties en ontwikkelaars steeds minder bouwen, een aantrekkelijke optie om betaalbaar je eigen droomhuis te realiseren. Daarom stimuleren wij dit met een subsidie en dit soort bijeenkomsten. Ook wijzen we gemeenten en woningcorporaties op de mogelijkheden om flexibeler locaties aan te bieden waar zelfbouw kan plaatsvinden. Daar is nog veel winst te halen, zowel voor nieuwbouw als bestaande panden."

De praktijk van A tot Z stond centraal. Ervaren zelfbouwers, van de projecten CPO Den Burg West en Maatschap Woonstede Nesland op Texel en Aquaradius in Hoofddorp, gaven tips en ervaringen over hoe zij hun droomhuis realiseren. De zelfbouwers vertelden hoe ze als groep een bouwkavel kochten en gezamenlijk optreden als opdrachtgever richting architect en aannemer.

De provincie vindt het belangrijk dat haar inwoners de vrijheid hebben om zelf te kiezen hoe en waar ze willen wonen. (Collectieve) zelfbouw maakt vraaggestuurd bouwen mogelijk. De provincie subsidieert dit en organiseert bijeenkomsten om zelfbouwers, gemeenten en woningcorporaties op de kansen en mogelijkheden te wijzen.

Dit was het tweede regionale zelfbouwcafé. Begin 2014 organiseert de provincie nog twee bijeenkomsten in andere regio's.

Meer informatie op www.noord-holland.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl