Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 11 juni 2013 Openbare Jaarvergadering Welstandszorg Noord-Holland (WZNH) en Stolpen Symposium op 5 juli 2013

Op vrijdag 5 juli 2013 organiseren WZNH adviescommissies voor ruimtelijke kwaliteit, Boerderijenstichting Noord-Holland en Cultuurcompagnie Noord-Holland in het kader van het Jaar van de Stolp een Stolpen Symposium. Het symposium wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de provincie Noord-Holland.

Datum: Vrijdag 5 juli 2013

Tijd: 10.00 - 17.00 uur

Plaats: Nederlands Hervormde Kerk, Burgemeester Hoogenboomlaan 20 in Hoogwoud

Doelgroep: Portefeuillehouders en beleidsmedewerkers Ruimtelijke Ordening, Cultuur en Erfgoed van de Noord-Hollandse gemeenten, leden van de commissie Zorg, Cultuur en Middelen en betrokken beleidsmedewerkers van de Provincie Noord-Holland, adviseurs (architecten, stedenbouw, landschap, monument), gelieerde organisaties, eigenaren van stolpboerderijen, aannemers.

ONDER DE STOLP?

De stolpboerderij met bijbehorend erf is hét beeldbepalende element van het Noord- Hollandse landschap. Het is als oorspronkelijk traditioneel agrarisch bedrijfsgebouw motor en icoon van het platteland geweest. Maar de aanwezigheid en betekenis van dit icoon is nu minder vanzelfsprekend dan vroeger. Steeds minder bieden stolpen nog onderdak aan het boerenbedrijf. Veel zijn er herbestemd als woning of bieden onderdak aan andere bedrijfsvormen. En dan is de voorraad stolpen ook nog eens uitgedund door sloop.

De waardering voor stolp en erf is de laatste jaren toegenomen. Stolpen worden gerestaureerd en met behoud van karakter verbouwd tot woonhuis. Nog steeds worden stolpen gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Soms een replica, maar dikwijls ook een gestileerd exemplaar, bijvoorbeeld een twee onder-één-kap-woning . In verschillende plattelandsgemeenten wordt dit zelfs door expliciet gemeentelijk beleid gestimuleerd. Soms worden eigenaren van stolpen daarbij verplicht om bij de sloop van hun stolp een bouwwerk te realiseren met dezelfde contouren en kenmerken. Dit lijkt een positieve ontwikkeling voor het toekomstige stolpenlandschap. Maar is het niet tegelijkertijd een bedreiging voor bestaande stolpen? Wat willen we eigenlijk behouden?

Het is goed om stil te staan bij deze ontwikkelingen en vast te stellen wat de kansen en bedreigingen zijn. Op welke manier gaat de stolp als icoon de toekomst in. Kan dit op een gepaste wijze nu nieuwe functies zich aandienen, is dit gebouwtype dan nog wel van nut. Het is goed om te debatteren over de gewenste beeldtaal en over de relatie van de stolp met zijn plek, het erf en het veranderende landschap eromheen. Aan dit debat wil het symposium Onder de Stolp? bijdragen.

Programma

(bron: Welstandszorg Noord-Holland, WZNH)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl