Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 29 januari 2013 Noordkop sluit aan bij woonproject arbeidsmigranten

Gemeenten maken werk van huisvesting voor arbeidsmigranten uit de EU. De vier gemeenten binnen de Noordkop (Den Helder, Hollands Kroon, Heerhugowaard en Schagen) sluiten aan bij Kompas, een project rond huisvesting van arbeidsmigranten. Dit betekent dat ook in de Noordkop op korte termijn controles starten naar juiste huisvesting van EU-arbeidsmigranten. Deze beginnen februari 2013. Ook wordt onder meer gekeken naar alternatieve huisvestingsvormen.

Probleem

Nederland telt zo´n driehonderdduizend arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Ongeveer achtduizend daarvan vinden emplooi in de Noordkopgemeenten. Deze zijn voor een deel actief in land- en tuinbouw en in distributiecentra. Hun huisvesting is al jarenlang een probleem. Er is regelmatig sprake van misstanden: te veel mensen die in een pand verblijven, dat vaak ook geen bestemming heeft voor deze vorm van wonen.

Fatsoenlijke huisvesting

Met Kompas Noordkop ontstaat na Kompas West-Friesland een tweede Kompas in Noord-Holland. Centraal bij Kompas staat fatsoenlijke huisvesting voor arbeidsmigranten. Daartoe worden regelmatig controles gehouden. Er wordt dan bij diverse bedrijven en woningen gekeken naar juiste huisvesting - binnen wettelijke kaders - van arbeidsmigranten.

Naast handhaven op illegale huisvestingsvormen, gaat het om het samen met werkgevers en huisvesters zoeken naar alternatieve huisvestingsvormen. Deze huisvesting moet voldoen aan wet- en regelgeving. Ook moet die inzichtelijk zijn voor gemeentelijke overheden. Tevens wordt gekeken naar zaken als verplichting tot registratie in het GBA, gemeentebelasting en re-integratie.

Resultaten

Deze brede aanpak heeft bij Kompas West-Friesland, dat in 2009 startte, tot resultaten geleid. Zo is er steeds meer sprake van juiste huisvesting van arbeidsmigranten. Ook nam de overlast af. Net als in West-Friesland gaat Kompas Noordkop samen optrekken met partijen als Belastingdienst, UWV, Arbeidsinspectie, SVB en de Inspectie van het ministerie van SZW. (Bron: Kenniscentrum Wmo en Wonen Noord-Holland, Hollands Kroon)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl