Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 16 mei 2012 Kick-off programma Herbestemming Noord-Holland druk bezocht

Elvira Sweet, gedeputeerde van Cultuur van de provincie Noord-Holland gaf op 10 mei 2012 het startsein voor het programma Herbestemming 2012.

Tijdens de succesvolle startbijeenkomst stonden vooral de 3 objecten die dit jaar voor het programma zijn geselecteerd centraal. Het badhuis Haarlem, waar de startbijeenkomst plaats vond, is één van de objecten waarvoor de aankomende periode inspirerende sessies worden georganiseerd met bewoners, bestuurders en deskundigen om zo tot innovatieve ideeën voor herbestemming te komen.

Gastspreker Liesbeth Jansen, voormalig directeur Westergasfabriek, vertelde tijdens de bijeenkomst over de kansen van herbestemming en het rendabel exploiteren van gebouwen met een cultuurhistorische waarde.

De drie objecten in 2012

In de afgelopen maanden konden eigenaren van markante gebouwen hun ideeën voor herbestemming indienen. Naast het Badhuis in Haarlem werden ook de inzendingen van het Logementsgebouw in Den Helder en het Poldermuseum in Heerhugowaard door de externe selectiecommissie voor het programma in 2012 gekozen.

Baud Schoenmaeckers presenteerde tijdens de startbijeenkomst de plannen voor het Badhuis in Haarlem. Centraal in dit plan staat de sociaal maatschappelijke functie die het Badhuis moet gaan krijgen door middel van buurtgebonden activiteiten en leer/werkplekken voor scholieren. Het ambitieuze plan voor het Logementsgebouw Den Helder werd toegelicht door André Koning. In het, inmiddels grotendeels afgebrande gebouw, moet het 'Helders Historisch Centrum' komen; een onderkomen voor oragnisaties die zich bezig houden met het cultureel erfgoed van Den Helder. Als laatste kwam Gerlof Kloosterman aan het woord die de ideeën voor herbestemming van het Poldermuseum in Heerhugowaard presenteerde. Naast de museumfunctie moet het voormalige poldergemaal ook een milieu & natuureducatieve functie en een horecafunctie gaan vervullen. De ideeën voor herbestemming van de drie objecten zijn na te lezen op www.herbestemming-nh.nl

Sneldichten

Stadsdichter van Haarlem Sylvia Hubers vatte de startbijeenkomst samen in een aantal krachtige gedichten. Het gedicht 'Tips voor herbestemming' is geïnspireerd door het verhaal van Liesbeth Jansen:

Wees groen!
Schijn tijdelijk!
Doe het samen!
Doe het zelf!
Doe het anders!
Start een café!
Verleid het publiek!
Laat je zien!
Vorm een team!
En begin onmiddellijk
Want het verval is onverbiddelijk

Dag van de Herbestemming

Op vrijdag 7 september 2012 wordt het programma met de Dag van de Herbestemming afgesloten; een inspirerende bijeenkomst over de kansen van Herbestemming in Noord-Holland. Meer nieuws over Herbestemming Noord-Holland en alle activiteiten vindt u op www.herbstemming-nh.nl.

Created in Noord-Holland zoekt in opdracht van de provincie Noord-Holland nieuwe bestemmingen voor karakteristieke gebouwen. De provincie Noord-Holland wil haar rijke culturele erfgoed, waaronder monumenten, behouden en toegankelijk maken.

Het draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de omgeving voor bewoners, bezoekers en ondernemers en geeft een gebied een eigen identiteit. Monumenten een nieuwe bestemming geven voorkomt leegstand. De provincie Noord-Holland stimuleert herbestemming. Niet alleen in financiële zin, maar ook door omwoners, gemeenten en ontwikkelaars bij elkaar te brengen. Created in Noord-Holland is onderdeel van Cultuurcompagnie Noord-Holland. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl