Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 27 januari 2012 Met ruil 'Geestmerheem' behoudt Harenkarspel werkgelegenheid voor gemeente

Met kavelruil Geestmerheem is de gemeente Harenkarspel erin geslaagd om het zaadveredelingsbedrijf Nickerson Zwaan voor de regio te behouden Het bedrijf dreigde buiten de gemeentegrenzen te moeten verkassen, omdat een aangekocht perceel door de gemeente als niet geschikt voor uitbreiding werd beoordeeld. Door Stivas in te schakelen en gronden te ruilen, heeft Nickerson Zwaan de benodigde extra ruimte alsnog in Harenkarspel weten te vinden. Naast het zaadveredelingsbedrijf profiteren nog vier agrarische ondernemingen van de ruil, net als enkele (kerkelijke) stichtingen. Vrijdag 27 januari 2012 ondertekenen de deelnemers op het gemeentehuis van Harenkarspel hiervoor de ruilovereenkomst.

De provincie Noord-Holland heeft een deel van de gemeente Harenkarspel de status gegeven behorend tot Seed Valley, 'hét internationale centrum voor de plantenveredeling & zaadtechnologie'. De provincie Noord-Holland maakt zich sterk voor de verdere ontwikkeling van deze 'zaadvallei' in Noord-Holland, net als 'Bio Valley' (de biologische groentetuin van Nederland). Nickerson Zwaan is een belangrijke speler in Seed Valley. Het bedrijf verkocht in 2006 de opstallen naast het gemeentehuis van Harenkarspel in Tuitjenhorn, die de ruimte wilde benutten voor stedelijke ontwikkeling. De 5 hectare die de zaadveredelaar vervolgens aankocht aan de Moorsmeer in Warmenhuizen mocht uiteindelijk niet worden gebruikt voor nieuwbouw. Daardoor dreigde het bedrijf in een impasse terecht te komen, tot het moment ondernemer Jan Strijbis bereid bleek tot verkoop van zijn boerderij Geestmerheem. De melkveehouder had bij een eerder agrarisch structuuronderzoek in Harenkarspel - uitgevoerd door Stivas - al aangegeven geen kansen meer te zien voor bedrijfsontwikkeling binnen de gemeentegrenzen. In het Drentse dorp Annen vond hij dat perspectief wel, als deelnemer aan een kavelruil aldaar: 'Katlijk-Makkinga-Annen'.

Nickerson Zwaan kan de grond aan de Moorsmeer ruilen zodanig dat melkveehouder Cees Ruijter, na e nige herschikking van eigen en gebruik van gronden een grotere huiskavel krijgt. Daarnaast hebben ook een verpachter annex loonwerkbedrijf P. en I. Beheer en het biologische bedrijf De Lepelaar - die al vaker aan kavelruilen heeft deelgenomen - baat bij die herschikking aan de Moorsmeer, onder andere door het ontstaan van grotere kavels of kortere rijafstanden over de openbare weg.

De zogeheten stichting Groenveld, die de nalatenschap van Burgemeester Groenvelt beheert, kan haar grondpositie als verpachter concentreren. De locatie waaraan de 'nieuwe' grond komt te liggen, is vanuit historisch oogpunt speciaal, namelijk aan de Groenveldsweg te Oudkarspel. Deze weg is vernoemd naar dezelfde Burgemeester Groenvelt.

Om de toegankelijkheid van de percelen te verbeteren worden sloten gedempt en elders opnieuw gegraven of dammen gelegd. Ter verbetering van de bewerkbaarheid en ontwatering wordt ook op uitgebreide schaal gedraineerd.

Toekomstperspectief Technisch medewerker Monique van Peperstraten is - net als de gemeente - blij dat de kavelruilovereenkomst een feit is. "Hiermee blijft toch een belangrijk stuk werkgelegenheid voor de gemeente behouden. Daarnaast verbeteren ondernemers hun toekomstperspectief. Hoewel de kavelruil afwijkt van de eerste schetsen is het basisidee voor de ruiling afkomstig van de gemeente Harenkarspel en met name burgemeester Vermeer. De uiteindelijke oplossing is voor een groot gedeelte ontstaan op basis van de uitkomsten van een eerder uitgevoerd agrarisch structuuronderzoek. Dat laat zien dat het nut van zo'n inventarisatie zich soms ook enkele jaren later nog kan manifesteren."

De deelnemers in de ruil krijgen, na het doorlopen van het subsidietraject, 100 procent van de notaris- en kadasterkosten vergoed, als ook 40 procent voor aanpassingswerken. De ruil is notarieel begeleid door het Zijper Notariskantoor. (Bron: Gemeente Harenkarspel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl