Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 13 december 2011 Regionaal Actieprogramma stelt woningproductie Harenkarspel op 85 per jaar

Het Regionale Actieprogramma Wonen (RAP) van regio Kop van Noord-Holland is klaar.

Burgemeester en wethouders van Harenkarspel hebben ingestemd met dit programma.

De subregio Noord-Holland Noord, met daarin Harenkarspel,heeft een adequate planning van de woningbouwproductie; vraag en aanbod sluiten goed op elkaar aan.

In het RAP staat per regio, maar ook per gemeente afzonderlijk, aangegeven hoeveel vraag en aanbod er is van woningen tot het jaar 2020. Het RAP geeft aan hoe de woningbouwplanning daarop afgestemd moet worden. Regionale afspraken daarover zijn nodig, zodat gemeenten geen concurrenten worden van elkaar. Maar vooral ook om in te spelen op ontwikkelingen zoals effecten van de economische crisis, de inkomensgrens van 33.000 euro voor betaalbare huurwoningen en het verdwijnen van aflossingsvrije hypotheken. Kortom: het RAP is nodig om grip te krijgen op geplande woningproductie in de regio.

De gemeenten in de Kop van Noord-Holland hebben hun woningbouwplannen tot 2020 naar beneden bijgesteld. Een paar jaar geleden wilde de regio nog totaal 7500 woningen bouwen, dat zijn er 5700 geworden. De gemeenten hebben elk gekeken naar hun eigen 'overproductie' en die teruggebracht. Harenkarspel, Schagen en Zijpe (fusiegemeente HSZ) hebben hun bouwplanning met ruim honderd teruggebracht van 2490 naar 2362 woningen in tien jaar. Harenkarspel bouwt daar 857 van (Schagen 1.089 en Zijpe 416). Dit geldt tot het jaar 2020.

Meer senioren

Tot 2030 blijft het aantal huishoudens in onze regio licht groeien, vooral tot 2020 (toename 6000 huishoudens naar totaal 77.500). De groei komt niet alleen door huwelijken en geboorte, maar ook door 'verdunning' van de huishoudens (minder mensen in één woning). De grootste groei ontstaat in de kleine huishoudens van mensen ouder dan 75 jaar. Na 2030 zien we over het totaal een lichte daling in de huishoudens, maar bij de senioren groeit het dan juist nog even door. Het is dus niet verstandig als een gemeente alleen maar eengezinswoningen laat bouwen. De groei van mensen boven de 75 jaar betekent dat er meer seniorenwoningen nodig zijn. In ons gebied willen ook oudere mensen niet graag in een flat wonen. De vraag naar appartementen is daardoor niet gegroeid, maar wel de vraag naar nultredenwoningen (zonder drempels of trappen).

Corporaties in de Kop hanteren de term 'levensloopgeschikte woning' in plaats van een nultredenwoning. Dat betreft een woning die ofwel al een nultredenwoning is, dan wel zich daartoe relatief eenvoudig laat aanpassen. Deze woningen zijn zowel geschikt voor (kleine) gezinnen en met traplift voor minder mobiele senioren.

Met het vastgestelde Rap wil de provincie invulling geven aan de woningbouw in de regio. Alle plannen die de gemeente wil bouwen, moeten eerst in de regio worden afgestemd. Elk jaar in de zomer wordt de planning geëvalueerd en in 2015 worden de afspraken ook met de provincie nogmaals tegen het licht gehouden. (Bron: Gemeente Harenkarspel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl