Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 06 september 2010 Boomstabiliteitsproef in Kerkbuurt (Tuitjenhorn)

Dinsdagmorgen 31 augustus 2010 waaide zeer plaatselijk een windkracht 9 in de Kerkbuurt. Slechts één boom, op de hoek van het Kalverdijkerlaantje, moest deze kracht dragen. De boom hield het wel. Het was een test. Om te kijken of de boom bij zulke wind nog wel zal blijven staan. Want specifiek deze boom is onlangs tijdens werkzaamheden beschadigd aan de wortels. Meerdere wortels zijn tijdens graafwerkzaamheden van een telefoonbedrijf ruw doormidden gehakt.

Hierdoor heeft de boom aan de westelijke kant enkele zeer korte wortels gekregen. En bestaat het ernstige vermoeden dat deze schade de boom uit balans heeft gebracht. Zodat de boom bij storm zou kunnen omwaaien. Een zogenaamde boomstabiliteitsproef werd daarom gedaan, in opdracht van gemeente Harenkarspel. Er stond geen echte wind, maar er werd aan de boom getrokken met de kracht van windkracht 9. De kabel en lier waren verbonden aan meetapparatuur.

De deskundigen van BSI bomenservice kunnen op zo'n moment meten wat de boom gaat doen bij dergelijke kracht en sterker, tot windkracht 12.

We berekenen de veiligheidsmarge, vertelt Kees Verschragen van BSI. We kunnen bijvoorbeeld procentueel bepalen wat de boom bij windstoten van 125 kilometer per uur zal doen. Is er een veiligheidsmarge van 200%, dan is de boom sterk en blijft ie wel staan. Is het slechts 110%, dan adviseren wij snel te kappen want dat is onveilig. Voor ons is 140% de ondergrens.

Hoewel de uitslag nog even op zich laat wachten, werd voorzichtig een voorlopige conclusie gegeven. Het percentage kwam bij de volle kracht op 156%. Doorgaans is dan het advies dat de boom op iets langere termijn toch weg moet. De exacte uitslag van de risicobemeting zal nog volgen. (Bron: Gemeente Harenkarspel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl