Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 09 april 2010 Nieuw bestemmingsplan voor Hoep-Zuid in Schagen ter inzage

Na een lange voorbereidingstijd is het bestemmingsplan Hoep-Zuid gereed voor de formele procedure. Het plan is nog een "ontwerp" en ligt vanaf 8 april 2010 ter visie.

Het gebied

Het bestemmingsplan omvat het gebied ten noorden van de Zuiderweg en ten zuiden van de woonwijk Hoep-Noord, inclusief de Hoep. De westkant wordt begrensd door de spoorlijn en de oostkant door de provinciale weg N241. Het grootste deel van het gebied betreft de woonwijk "Hoep-Zuid" die in de jaren negentig van de vorige eeuw is gebouwd. Voor die ontwikkeling werd nog niet een adequaat bestemmingsplan vastgesteld. De bebouwing is gerealiseerd via vrijstellingen van de toen geldende bestemmingsplannen.

Door de ligging nabij het station en de omringende hoofdinfrastructuur als spoorlijn, provinciale weg en de Zuiderweg heeft het plan Hoep-Zuid een eigen ruimtelijke structuur gekregen. Deze wordt gevormd door een centraal door de woonwijk lopende oost-west gerichte verbinding naar het station, De Dreef, en één omringende buurtontsluitingsweg, De Boog waarop praktisch alle woonstraten uitkomen. Aan de noordzijde van het plangebied is een overgang gemaakt met de Hoep, de historische verbinding van Schagen met het landelijke gebied aan de oostzijde van de stad.

De begraafplaats met omringende waterpartijen is in het plan opgenomen. Aan de noordzijde ontstaat hierdoor, in tegenstelling tot de zuidzijde van het gebied, een opener en groenere opbouw waardoor tevens een overgang met het landelijk gebied is verkregen. In deze zone zijn behalve de begraafplaats ook scholen en enkele andere maatschappelijke voorzieningen opgenomen.

 

Hoofdopbouw plangebied

 

Het zuidelijke deel van het plangebied is in de Structuurvisie Schagen 2005 aangewezen als stedelijke zone, waarbinnen menging van functies wonen en kleinschalige bedrijvigheid mogelijk zijn. Die zijn inmiddels grotendeels gerealiseerd langs de Zuiderweg.

Nieuwe ontwikkeling Hoep-centrum

Naast de woonwijk "Hoep-Zuid" waarin geen nieuwe planologische ontwikkelingen zijn voorzien, regelt het bestemmingsplan ook de nieuwe bebouwing ten zuiden van de Hoep (Hoep-centrum). Het vertrek van een aan de Hoep gevestigd loonwerkersbedrijf en enkele aanliggende percelen, waaronder een tuincentrum heeft de mogelijkheid geboden om de vrijkomende percelen met woningbouw in te vullen. Voor een gedeelte van die woningbouw zijn - vooruitlopend op het bestemmingsplan - al bouwvergunningen verleend.

Inhoud bestemmingsplan

Het bestemmingsplan bestaat uit regels, een verbeelding (plankaart) en een toelichting. De Wet ruimtelijke ordening en het Besluit ruimtelijke ordening bevatten inhoudelijke en procedurele regels voor bestemmingsplannen.

In het bestemmingsplan staat wat er met de ruimte in het gebied mag gebeuren. Mag er op een bepaalde plek worden gebouwd, zo ja wat en onder welke voorwaarden. Het bestemmingsplan is dan ook het belangrijkste toetsingskader voor het verlenen van bouwvergunningen. Het bestemmingsplan regelt niet alleen bebouwing maar ook het gebruik van de grond.

De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vast. Het bestemmingsplan geldt voor burgers en bedrijven, maar ook voor de gemeente zelf. Sinds dit jaar moeten bestemmingsplannen ook digitaal worden gemaakt en beschikbaar worden gesteld via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Het digitale plan is bindend.

Procedure

Voor het bestemmingsplan Hoep-Zuid werd in 2008 al een voorontwerp opgesteld waar inspraak op heeft plaatsgevonden. Die inspraakreacties zijn verwerkt en er is nu een formeel ontwerp van het bestemmingsplan opgesteld, dat vanaf 8 april 2010 zes weken ter visie ligt in het gemeentehuis. Ook op de website van de gemeente kan het plan worden ingezien en via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.

In de periode van zes weken kan iedereen schriftelijk of mondeling reageren. Dit heet een "zienswijze". De zienswijze wordt gericht aan de gemeenteraad, becommentarieerd en zonodig zal het bestemmingsplan worden aangepast. De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vast en daarna wordt het opnieuw zes weken ter visie gelegd. In die periode kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Na die zes weken treedt het bestemmingsplan in werking, tenzij er beroep is ingesteld én bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek is ingediend om (een gedeelte van) het bestemmingsplan - hangende het beroep - voorlopig buiten werking te stellen. Dit heet "een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening". In dat geval treedt het bestemmingsplan nog niet in werking maar moet worden gewacht totdat de Voorzitter op zo'n verzoek heeft beslist.

Meer informatie op www.schagen.nl (Bron: Gemeente Schagen)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl