Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 19 november 2009 Verbeteren openbare verlichting in De Koog (Texel)

De dorpscommissie van De Koog maakt samen met bewoners en de gemeente Texel plannen om de openbare verlichting in en rond het dorp te optimaliseren en energiezuiniger te maken. De dorpscommissie speelt hiermee in op de plannen van de gemeente om een lokale visie voor de openbare verlichting te ontwikkelen.

De gemeenteraad van Texel heeft recent een budget beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van dit plan en de uitvoering van een aantal proeven. Doel is een lager energieverbruik en doelmatige verlichting, gericht op omgeving. De Koog is hiermee het eerste dorp dat samen met de gemeente de plannen voor de verlichting in haar gebied gaat ontwikkelen.

Vrijdag 13 november 2009 hebben de dorpscommissie, bewoners van de Koog en de gemeente Texel drie proefprojecten (pilots) bedacht die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden en een direct zichtbaar effect hebben. Uitgangspunten voor deze pilots zijn verkeersveiligheid, sociale veiligheid, leefbaarheid, nachtelijke duisternis en duurzame energie.

De pilots zijn:

Op de langere termijn wordt door de werkgroep aanbevolen om onderzoek te laten doen naar een eenheid van armaturen en lampen in De Koog en het gebruik van nieuwe technieken, zoals led lampen of zonnecellen. Een dynamische besturing kan (delen van) de verlichting op tevoren bepaalde tijden dimmen of uitschakelen. Daarnaast zou bekeken moeten worden wat passende verlichting is voor doorgaande wegen en uitgaansgebieden. Ook wordt nagedacht of lichtmasten in het buitengebied†vervangen kunnen worden door contourverlichting en verlichting voor het markeren van bochten. In de woonstraten moet gekozen worden voor passende verlichting met sfeer en kwaliteit en er moet aandacht zijn voor beheer en onderhoud van de verlichting.

De plannen worden uitgewerkt in een werkgroep die bestaat uit twee leden van de dorpscommissie en medewerkers van de gemeente Texel. (Bron: Gemeente Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl