Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 24 Januari 2008 Julianadorp en Huisduinen worden woonplaats / Nieuwe postcodes op komst

De kans is groot dat de gemeente Den Helder binnenkort drie woonplaatsen kent: Den Helder, Julianadorp en Huisduinen. Dat is in ieder geval de wens van de gemeente. Het wachten is nog op goedkeuring van dit voornemen door de TNT-groep. Gevolg van de nieuwe indeling is wel dat een aantal postcodegebieden wijzigt.

Op dit moment bestaat alleen Den Helder officieel als woonplaats. In 2009 treedt echter een nieuwe wet in werking: de wet ‘Basisregistratie Adressen’. Deze wet eist een unieke aanduiding van adressen en biedt gelijk ook de mogelijkheid binnen een gemeente meer dan een woonplaats aan te wijzen. Veel bewoners van Julianadorp en Huisduinen hebben deze wens al jaren. De kernen krijgen hiermee een eigen identiteit, wat vanuit de historie gezien ook een logische ontwikkeling is.

Nieuwe postcodes

Gevolg van de nieuwe indeling is wel dat een aantal postcodegebieden wijzigt. De postbezorging gebruikt de postcode immers als wezenlijk onderdeel van het adres. Dit is echter niet de enige reden om postcodes te wijzigen. Door de omvangrijke nieuwbouw in Julianadorp wordt binnenkort het maximaal aantal adressen van de Julianadorper postcode overschreden. Het is dus op korte termijn al noodzakelijk de postcodegebieden te veranderen.

Indeling postcodegebieden

Overleg tussen de TNT-groep, als postcodebeheerder, en de gemeente Den Helder moet binnenkort duidelijk maken hoe een nieuwe en definitieve indeling in postcodegebieden er uit zal zien. In het huidige voorstel gaat het om de wijziging van 300 adressen in Huisduinen, 120 in Den Helder (vooral buitengebied) en 1600 in Julianadorp (vooral oude dorp en buitengebied). Zodra de wijzing vast staat, informereert de gemeente alle betreffende inwoners en bedrijven. Zij hebben dan tot 1 januari 2009 de tijd om deze wijziging door te geven aan familie, vrienden, bedrijven, enzovoort.

Logische grenzen

Het voorstel voor de woonplaatsbegrenzingen, zoals de gemeente dat gaan bespreken met de TNT-groep, is gebaseerd op de ontstaansgeschiedenis van deze woonplaatsen binnen de gemeente. Hieronder leest het voorstel voor de grenzen van de woonplaatsen Huisduinen en Julianadorp. Al het overige gebied binnen de gemeente Den Helder wordt aangeduid als woonplaats Den Helder.

Huisduinen

De zuidgrens van Huisduinen begint bij het eind van de Zanddijk. De Zanddijk sluit bij Duinoord aan op de duinenrij. De westgrens wordt bepaald door de afbakening van de kadastrale gemeentegrens (in zee) en de oostgrens door de naoorlogse nieuwbouw in Nieuw Den Helder. Als herkenbare grens kan het fiets-, wandel- en ruiterpad genomen worden van Duinoord langs de sportvelden van de Streepjesberg. De noordgrens loopt tot Fort Erfprins via de Grasdijk en Kerkhoflaan naar de Duinweg en sluit daar weer aan op het fietspad. De vuurtoren Lange Jaap blijft zo gesitueerd in de woonplaats Huisduinen. De vorm van Huisduinen die zo ontstaat heeft een vage sikkelvorm. Deze vorm was destijds ook bepalend voor het eiland Huisduinen en werd veroorzaakt door de westenwind.

Julianadorp

De grens tussen Den Helder en Julianadorp wordt gevormd door een lijn parallel aan de Middenvliet. Dit kanaal verdeelt het gebied tussen het huidige Julianadorp en Den Helder nagenoeg in tweeen. Om het adressenbestand Middenvliet niet gedeeltelijk in Julianadorp en Den Helder te laten vallen, loopt de grens iets ten noorden van het kanaal. Naar het oosten loopt deze grens via de Korte Vliet een stukje naar het noorden tot aan de spoorlijn. De spoorlijn vormt ook naar het zuiden de grens tussen de twee woonplaatsen. Vliegveld De Kooy en bedrijventerrein Kooypunt blijven bij woonplaats Den Helder horen. Aan de westkant wordt Julianadorp begrensd door de Noordzee en aan de oostkant door het Noord-Hollands kanaal. De zuidgrens van Julianadorp is de Callantsogervaart, vroeger Zuidervaart genoemd, die sinds de inpolderingen al als gemeentegrens fungeert. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl