Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 01 Februari 2007 Helders Restauratiefonds - stimulans voor onderhoud en restauratie van cultuurhistorisch erfgoed

De Stelling van Den Helder met haar forten en liniewal, de fraai gerestaureerde woningen in de Janzenstraat, de vuurtoren, het voormalig douanekantoor aan Het Nieuwe Diep en het voormalig weeshuis (en later stadhuis) aan de Kerkgracht. Allemaal beeldbepalende stukjes historie die onlosmakelijk met Den Helder zijn verbonden en ook moeten blijven.

De gemeente vindt het belangrijk dat het waardevolle cultuurhistorisch erfgoed uit onze geschiedenis voor de toekomst behouden blijft. Dat is best moeilijk, want onderhoud en restauratie van historische panden kost geld, soms veel geld. Daarom wil de gemeente een geld beschikbaar stellen aan de eigenaren van gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden: het Helders Restauratiefonds.

Inmiddels heeft de commissie Stadsontwikkeling en -beheer ingestemd met de instelling van het Helders Restauratiefonds. De gemeenteraad buigt zich woensdag 31 januari over het voorstel. Als de raad ook akkoord gaat, is het de bedoeling dat de regeling ingaat per 1 maart. Pas dan is de verordening voor iedereen af te halen/op te vragen.

Helders Restauratiefonds

Het Helders Restauratiefonds wordt in het leven geroepen om de eigenaren van cultuurhistorisch erfgoed te stimuleren hun pand planmatig te onderhouden of te restaureren. Door goed onderhoud blijft het pand in goede staat. Bovendien zal het meer rendabel zijn bij verkoop of herbestemming. Genoeg reden dus om gebruik te maken van het Restauratiefonds. Restauratie en onderhoud liggen in de praktijk soms dicht bij elkaar. Door goed onderhoud is minder restauratie nodig. Met de oprichting van dit fonds leveren wij daaraan graag een bijdrage. Het gaat hierbij wel om de kosten die subsidiabel zijn.

Subsidie of lening

Eigenaren kunnen een tegemoetkoming krijgen in de kosten van onderhoud of restauratie die noodzakelijk zijn om de onderdelen van een object die monumentale of beeldbepalende waarde bezitten te conserveren, te herstellen, of indien de noodzaak is aangetoond, te vervangen. We gaan daarbij uit van de aanneemsom; kosten van zelfwerkzaamheid vergoeden wij niet. Als de vast te stellen subsidiabele kosten lager zijn dan € 40.000, kunt u een subsidie van 30% aanvragen. Zijn de kosten hoger, dan kunt u tegen een zeer lage rente een hypothecaire lening aanvragen. In de verordening die hoort bij deze regeling, staat precies aangegeven welke kosten in aanmerking komen voor subsidie en welke niet.

Rijksmonumenten

Bent u in bezit van een rijksmonument? Voor het planmatig onderhoud en restauratie van rijksmonumenten heeft het Rijk een onderhoudsregeling in het leven geroepen. De uitvoerende instantie is de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM). Voor meer informatie over subsidies voor rijksmonumenten verwijzen wij u naar de website www.racm.nl/subsidie.

Vragen?

Heeft u vragen over het Helders Restauratiefonds? Dan kunt u contact opnemen met mevrouw M.F. Laan, beleidsmedewerker Cultuurhistorie, op werkdagen bereikbaar via tel.nr. 0223-678838.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl