Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 29 Januari 2007 Wieringen en Wieringermeer: verder met randmeer

De gemeenteraden van Wieringen en Wieringermeer hebben ingestemd met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst over het Wieringerrandmeer.

In deze overeenkomst staan afspraken over de verdeling van de kosten, opbrengsten en risico's door de provincie, de gemeenten Wieringen en Wieringermeer en het consortium Lago Wirense. Ook zijn afspraken gemaakt over de oprichting van een exploitatiemaatschappij.

Jan van Zijl, voorzitter van de stuurgroep Wieringerrandmeer, is blij met de uitkomst van de raadsvergaderingen. 'Hiermee is een belangrijke stap voorwaarts gezet. We kunnen verder met de uitwerking van het project, zodat alle betrokken partijen over uiterlijk negen maanden definitief kunnen beslissen of het project wel of niet doorgaat.'

Eerder zijn Provinciale Staten en het consortium Lago Wirense (bestaande uit Boskalis en Volker Wessels Bouw- en Vastgoed-ontwikkeling) akkoord gegaan met de ondertekening van de overeenkomst. De komende maanden zullen vertegenwoordigers van de gemeenteraden en Provinciale Staten zich buigen over de nadere inrichting van het gebied. Daarna wordt een masterplan opgesteld waarin meer gedetailleerd wordt weergegeven waar het meer, woningen, natuur, wegen etc. komen. Vervolgens wordt een business case opgesteld waarin de financiŽle puntjes op de i worden gezet. Naar verwachting zullen de gemeenteraden en Provinciale Staten op basis van deze stukken uiterlijk in oktober een definitief besluit over de aanleg van het Wieringerrandmeer nemen. Als dit besluit positief uitvalt, zal een grondexploitatiemaatschappij worden opgericht en zullen de gemeenten een intergemeentelijk bestemmingsplan opstellen. Het meer kan dan daadwerkelijk worden aangelegd en Wieringen wordt dan, net als vroeger, weer een eiland. De partijen streven ernaar dat in 2009 kan worden gestart met de uitvoering van het project.

Kosten

De totale kosten van de aanleg van het Wieringerrandmeer en de natuuraanleg zijn begroot op ruim Ä 320 miljoen. Deze kosten worden grotendeels gedekt door de opbrengsten uit de woningbouw en bijdragen van de provincie en beide gemeenten. Daarnaast verwachten de partijen dat o.a. het Rijk en de Europese Unie bereid zijn subsidie te verstrekken.

Waarom een meer?

Het project Wieringerrandmeer voorziet in de aanleg van een randmeer tussen de gemeenten Wieringen en Wieringermeer en het scheppen van ruimte voor wonen, groen, bedrijvigheid en recreatie. Met het randmeerproject wil de provincie samen met haar partners een impuls geven aan de hele kop van Noord-Holland.

Zie ook de website www.wieringerrandmeer.nl (bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl