Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 24 November 2006 Gemeente Anna Paulowna en Wooncompagnie willen huisuitzettingen voorkomen

De gemeente Anna Paulowna en Wooncompagnie gaan beter samen werken om te voorkomen dat mensen met huurschulden hun woning worden uitgezet. Daartoe ondertekenen de gemeente en de woningcorporatie op donderdag 23 november een zogenoemd ‘protocol preventie huisuitzetting’. Dit protocol bevat afspraken die gericht zijn op het helpen van mensen die door financiële problemen te maken krijgen met huurachterstanden.

Tijdig hulpverlening

Het belangrijkste doel van het protocol is dat huisuitzetting wordt voorkomen door mensen met huurachterstanden tijdig (schuld)hulpverlening aan te bieden. Daarvoor is het belangrijk dat Wooncompagnie in een vroeg stadium betalingsproblemen van huurders signaleert en aan de gemeente doorgeeft. Aanleiding voor het project is het gegeven dat steeds meer mensen te maken krijgen met huurachterstanden. Van de 260 huurders van Wooncompagnie in de gemeente Anna Paulowna ontvangen er gemiddeld 50 maandelijks een aanmaning vanwege te late huurbetaling.

Protocol

Het protocol preventie huisuitzetting komt tot stand in het kader van de prestatieafspraken die de gemeente en Wooncompagnie met elkaar wensen te maken. Het gezamenlijke beleid om huisuitzetting te voorkomen is een pilotproject van een half jaar. Een eerste evaluatie vindt plaats in mei 2007. De ondertekening van het protocol, door wethouder L. Franken en directeur J. Hendriks van Wooncompagnie, vindt plaats op 23 november om 09.00 uur in het Wooninformatiepunt aan het Laanplein 3 in Schagen.

Stappen

Het protocol beschrijft welke stappen achtereenvolgens genomen moeten worden als er huurachterstand optreedt. Zo wordt de huurder snel geïnformeerd over mogelijkheden tot een betalingsregeling. Indien blijkt dat de huurder meer schulden heeft, wordt - onder meer via gemeentelijke schuldhulpverlening - zorg aangeboden. Er wordt niet afgewacht tot de problemen verder oplopen. Binnen een week vindt er (bij de huurder thuis) een gesprek met een hulpverlener plaats. In dit gesprek wordt geïnventariseerd hoe groot de problemen zijn en hoe die opgelost kunnen worden. Indien er geen financiële middelen zijn, kan in sommige gevallen een beroep worden gedaan op de bijzondere bijstand.

Eigen verantwoordelijkheid

In alle gevallen kan alleen hulp worden geboden indien de huurder daaraan zelf meewerkt (de eigen verantwoordelijkheid van de huurder wordt hierin niet onderschat). Weigert de huurder dit dan volgt er (voor rekening van de huurder) een incassoprocedure. Dit kan uiteindelijk ertoe leiden dat via de rechter de huurovereenkomst wordt beëindigd. In dat geval dient de huurder de woning te verlaten. Als dat gebeurt wordt hulp aangeboden om dakloosheid te voorkomen. Wooncompagnie en de gemeente Anna Paulowna willen er echter alles aan doen om huisuitzetting voor te zijn. (Bron: Gemeente Anna Paulowna)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl